Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Közösségépítő szerepe van a népzenének

2021.06.26
13:26
2021.06.26
16:21
Forrás
Pannon RTV
22 vajdasági népdalkörvezető, népzenei együttes vesz részt azon a 30 órás képzésen, amelyet a Hagyományok Háza vajdasági hálózata a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hirdetett meg.

A képzés célja a kis településeken élők közösségépítésének segítése a népdalkör- és népzenei együttes vezetők tevékenysége által. A résztvevők a népzenei tájegységek témakörét, stílusait, továbbá a dalcsokor szerkesztési szempontjait, tanításuk menetét ismerhetik meg. Az elmúlt évtizedekben nem volt ilyen kezdeményezés Vajdaságban. A szervezők döntése értelmében a nagy érdeklődésre való tekintettel őszre újra megszervezik a képzést.

Pannon RTV

Juhász Gyula, szervező, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet: „Figyelünk a közösségépítésre, tehát a csoporton belüli viszonyokra, a színpadi megjelenésre, a népdalcsokor válogatásra, a hangmagasságokra, a beéneklésekre. Leginkább vajdasági anyagból dolgozunk, így hívtuk az előadókat is. Múlt hétvégén itt volt Berec Csizmadia Anna Kupuszináról és Berta Alexandra a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója Budapestről, illetve Horváth Károly Zalaegerszegről, aki az ottani muravidéki részt, Zalaegerszeget, tehát a déli részt nagyon jól ismeri és tanította. Erre a hétvégére pedig Szabó Annamária temerini népzene pedagógus és Vakler Anna fog jönni holnap.”

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
Juhász Gyula
Hagyományok Háza Hálózat
Hagyományok Háza
Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata

Most

18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.
16:06

Elmaradt a meglepetés

Búcsúzott a wimbledoni tenisztorna további küzdelmeitől Filip Krajinović. A zombori játékost a második körben a favoritnak számító Nick Kyrgios győzte le.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.