Ugrás a tartalomra
Pixabay/belinda1975

Kudarcba fulladt az egyik őshonos madárfaj populációjának felduzzasztása Új-Zélandon

2020-09-21
20:02
Forrás
Sokszínű Vidék
Az elmúlt hónapok erőfeszítései ellenére nem sikerült felduzzasztani az Új-Zélandon honos üregi lile populációját az országhoz tartozó egyik szigeten.

Ez - a szakemberek szerint - jól demonstrálja, hogy milyen összetett dolog egy veszélyeztetett faj védelme, írta az MTI.

A csendes-óceáni szigetország környezetvédelmi minisztériumának közleménye szerint február és augusztus között 34 fiatal üregi lilét telepítettek be az Északi-szigettől délnyugatra lévő, ragadozóktól mentes Mana-szigetre. A szabadon engedésüket követően azonban a madarak visszarepültek az Északi-szigetre, Wellington közelébe, ahol egyebek között macskák, patkányok és menyétek áldozatai lettek. Néhányat közülük aztán sikerült újra befogni és visszavinni a Mana-szigetre, immár adóvevővel felszerelve. A minisztérium szerint mostanra egyetlen példány sem maradt a betelepített madarakból és az üregi lilék Mana-szigeti populációját is csak két egyed alkotja.

Az üregi lile vadon élő egyedeinek száma mára mindössze 250-re csökkent. A macskák és a patkányok miatt a madarak száma megtizedelődött, és az 1870-es években eltűntek Új-Zéland főszigeteiről. Az 1990-es években tenyészprogramot indítottak a populáció növeléséért.

madár
Új-Zéland
üregi lile
veszélyeztetett faj
kihalás

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.

Népszerű