Ugrás a tartalomra

Kukoricát lehet nyerni a fecskékkel

2020-06-02
13:03
2020-06-03
13:08
Forrás
pticesrbije.rs
Egy tonna kukoricát lehet nyerni a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület kiírásán.

Az a háztartás, amelynél a legtöbb füsti fecske fészkel, kapja meg a nyereményt. Tavaly egy törökfalui gazdasághoz, Kis Bicskei Norbertékhez került a jutalom. Jelentkezni a számlálásra június 15-én 20 óráig lehet. A füsti fecskék száma, hasonlóan a többi fecskefajhoz, folyamatosan csökken. Ennek oka többek között a vegyszerek használata a mezőgazdaságban, az élelem csökkenése és a fészkek elpusztítása. A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület ezzel a pályázattal akarja felhívni a figyelmet a falvak szimbólumának is számító madárfaj helyzetére. A kiírással kapcsolat további részletek a pticesrbije.rs oldalon.

Szerbiában 150 ezer és 230 ezer közöttire teszik a fecskepárok számát. A villás farkú, apró testű, villámgyors röptű madarak minden évben több ezer kilométert tesznek meg a telelőhelyükül szolgáló Afrikától Szerbiáig, illetve a környező országokig, ahol fészkelnek. A sárból készült fészkekbe átlagosan 5 tojást raknak, amelyekből 13-15 nap múlva kelnek ki a fiókák. A füsti fecske átlagosan négy évig él. A hagyományos állattartás eltűnésével a fecskék száma is megcsappant, nemcsak Szerbiában, de egész Európában.

nyereményjáték
fecske
kukorica

Most

18:16

Elhunyt Szűcs Lajos

A Ferencvárosi Torna Club olimpiai bajnok labdarúgója, 77 éves korában érte a halál - jelentette be a klub vasárnap.

Népszerű

Megtalálták a csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.