Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A kukoricatörés romantikája

2021.10.17
12:37
2021.10.17
16:30
Forrás
Pannon RTV
Móvában törték és fosztották a kukoricát Felsőhegyen a 15. Kukorica-Móván.

Az esemény a helyi önkéntes központ szervezésében valósult meg, azzal a céllal, hogy felelevenítsék a kézi kukoricatörés hagyományát.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A ritkaságnak számító piros kukoricára is leltek azok a szorgos kezek, akik móvákban, vagyis segítő szándékú alkalmi összefogásban törték és fosztották a kukoricát, élvezve a régmúlt időket idéző kézimunka minden pillanatát.

Fényszárusi Márta, résztvevő, Felsőhegy: „Ez annyiban más, hogy régen az embereknek még a szeretetük is több volt, mint most, mert összejöttek az emberek, vidámak voltak, szedték a kukoricát, a gyerekek közben játszadoztak, készítettek kukoricababát, csutkagórét csináltak. Ha csövestől szedték, akkor benn este fosztogatták, közben borozgattak, a gyerekek pedig a meleg kukoricahajba elhúzódtak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az őszi munka befejeztét most is, ahogyan régen is vigassággal és teli bendővel ünnepelték meg a szorgos munkások. Ezt a hagyományt is felidézték az eseményen, ahol ínycsiklandó finomságokkal megtömött asztalok és üstben rotyogó finom étkek várták a kilátogatókat és a résztvevőket egyaránt.

Bikicki István, zsűritag, Ada: „Több helységből érkeztek versenyzők, finom, változatos ételeket választottak. A hagyományosak a birkapörkölt, a bab és a körömpaprikás. Finom ételeket készítettek, ezért ilyenkor nagyon nehéz a zsűrizés, hiszen nem egy kategóriájúak az ételek.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A megmérettetésre a térség kilenc településéről érkeztek vidám csapatok, hogy összemérjék tudásukat.


Ősz Szabó Norbert, szervező: „Az idei évben 15. alkalommal szervezzük meg a Kukorica-Móvát, és az idei évtől az Önkéntes Központ szervezésében valósul meg. Azért éreztük fontosnak, hogy átvegye a civil szervezet ennek a rendezvénynek a megszervezését, hogy a fiataloknak át tudjuk adni a falu hagyományait is.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szervezők bíznak abban, hogy a tradíciók felelevenítésével és a hasonló rendezvények megtartásával a falu közössége is jobban összekovácsolódik.

Felsőhegy
kukorica
kukorica
kukoricatörés

Most

Népszerű