Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Charlie Riedel

Különleges füstviharfelhő jelent meg Kalifornia felett

2020-09-21
20:35
Forrás
Élő bolygónk
A NASA felvételei megváltoztak a füstviharfelhő hatására.

A Fresnóban pusztító tűzvész olyan intenzívvé vált, hogy egy saját felhőt, úgynevezett pirocumulonimbust hozott létre. Nagyobb vulkánkitöréseknél és tűzvészeknél eddig is előfordult hasonló, a mostani felhő viszont minden eddiginél magasabbra, 16764 méterre jutott. Neil Lareau, a Nevadai Egyetem klímaszakértője szerint az Egyesült Államokban ennél nagyobb magasságban még nem figyeltek meg hasonló légköri jelenséget.

A NASA szerint a klímaváltozás miatt egyre intenzívebbé váló erdőtüzek miatt a füstviharfelhők is egyre gyakoribbá válhatnak, sőt, már eddig is gyakrabban fordultak elő, mint korábban hitték. Ezek a felhők hihetetlen távolságokra tudják eljuttatni az erdőtüzekben felszabaduló káros anyagokat.

füstviharfelhő
Kalifornia
NASA
tűzvész
Egyesült Államok
klímaváltozás
erdőtűz

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.

Népszerű