Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Kutya és gyerek - így lesz biztonságos az állattartás

2023.02.01
19:41
2023.02.01
20:51
Forrás
Pannon RTV
Kis- vagy nagytermetű kutya? Általában ez az első szempont, ami alapján dönt egy család kutyaválasztáskor, főként, ha gyermekük is van. Valójában azonban nem ez a mérvadó a veszélyességüket tekintve.

Több, kutyák okozta tragikus esetről is lehetett már hallani. 2021-ben egy zentai kisfiút támadtak meg saját kutyái, két rotweiler és egy dog. A négyéves fiú belehalt sérüléseibe. De a kisebb termetű kutyák is lehetnek nagyon veszélyesek. Mintegy két hete a nova.rs arról cikkezett, hogy Írországban egy tacskó kihúzta kiságyából a család kislányát, és halálra marta. Hogyan válasszunk jól kutyát a családba? Mire fontos figyelni? Ennek járt utána a Közügyek stábja.

A tacskók kicsik, rendkívül sértődékenyek, kényesek, de számos vicces tulajdonságuk is van. Igaz, hogy vadászkutyák lévén ásnak, és megkergetik, sőt el is kapják az illetéktelenül betolakodó galambokat és macskákat, de a portán lévő állatokkal jó barátságban vannak, ahogy az emberekkel is. Esznek, ameddig ételt látnak maguk előtt. Egyikük lustább, a másik hatalmas mozgásigénnyel rendelkezik. Nagyon szeretetigényes kutyák és gondoskodóak. Azonban figyelni kell rájuk. A tacskóknak nem ajánlott a lépcsőzés, könnyen lehetnek gerincproblémáik, és idősebb korban jellemző rájuk a tacskóbénulás. Viszont akár 17-18 évig is élhetnek.

A magyar kuvasz, a legősibb magyar kutyafajták egyike, némelyek báránybőrbe bújt kutyáknak is nevezik őket. Őrző-védő kutyák, terelik a nyájat, megfelelő mozgásteret kell biztosítani nekik. Apró István kiállításokra, versenyekre is jár velük, világbajnok is van köztük. Gazdájuk szerint teljes mértékben családba illő kutyák, gyerek mellé is kitűnő választás lehet.

Akármilyen kutyafajtát is választ az ember, már kölyökkorában le kell tisztázni vele a szabályokat, meg kell tanítani neki, hogy az ember a főnök, a falkavezér. Első lépésként pedig mindenképp féregteleníteni kell, majd 5-10 napon belül állatorvoshoz is el kell vinni, ahogy az oltásokat is be kell adatni. A kölyök kutyák az első védőoltást 8 hetesen, a másodikat 1,5 hónap után kapják meg.

Persze nem csak a fajtiszta kutya lehet jó választás. A keverékek szintúgy lehetnek kitűnő házőrzők és házi kedvencek, akár társak. Ha kutyát vásárolunk, mindenképp tájékozódni kell a tulajdonosától a jellemzőiről, viselkedési szokásairól, ha menhelyről fogadjuk örökbe, úgyszintén. Akár kis-, akár nagytestű a kutyát választunk, figyeljünk arra, hogy sétáltatni is kell őket, ha nincs otthonunkban elég mozgásterük. Tehát biztosítani kell a kutyatartáshoz szükséges feltételeket, és természetesen felelős állattartónak kell lennünk.

kutya
állattartás
állatorvos
kuvasz

Most

16:37, Frissítve: 16:46

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.