Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dusan Anicic

Lassan visszahúzódik az áradás Szerbiában

2019.06.04
12:21
2019.06.04
16:02
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug, 021.rs
12 község és város területén továbbra is kritikus a helyzet, és csaknem 300 személyt evakuáltak. Svilajnac községben ma reggel hirdettek rendkívüli helyzetet.
Tanjug/Sasa Petrovic

Hatalmas pusztítást hagytak maguk után a Szerbia középső részén a megáradt folyók. Többen arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonaikat: „Nem lehetett átmenni. Nagyon erős volt az áradás. A gyerekek és én, mi mind a padláson voltunk és vártuk a segítséget.”

Tanjug/Sasa Petrovic

Kedden már valamivel jobb a helyzet - nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Boban Stevanović, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részleg vezetőhelyettese: „A tegnapi napon a rendkívüli helyzetekkel megbízott részleg adatai szerint 297 embert evakuáltak, ezekben az esetben preventív jellegű evakuációról volt szó, nem pedig sürgősségi, többnyire ezekről az árvíz sújtotta területekről.”

Már minden út járható Szerbiában - mondta Stevanović majd hozzátette, még mindig szükség van a készültségre, hiszen például a Száván, a Nyugat-Moraván, az Ibaron és más folyókon is még emelkedhet vagy magasan maradhat a víz szintje.

Tanjug/Sasa Petrovic

A helyzet stabilizálódik - húzta alá Branislav Nedimović. A szerb mezőgazdasági miniszter hozzátette, folyamatosan várják a helyi önkormányzatok kárfelméréseit. Hangsúlyozta, csütörtökön összeül a szerb kormány és döntést hoznak a segítségnyújtásról: „Ne feledkezzenek meg arról, hogy már 40 napja esik az eső. Nemcsak az utóbbi három napban volt eső. Én úgy gondolom, hogy április végétől folyamatosan esik. Vajdaság területén azt hiszem, hogy 45 napig esett. Tegnap küldtek képeket a búzáról, Révújfaluból, a búza remekül néz ki.”

A Köztársasági Hidrometeorológia Intézet arra figyelmeztetett, hogy jelentős csapadék lehet még a Morava völgyében, Rasina, Toplica, Jablanica és Niš térségében. Az előrejelzés szerint szerdán és csütörtökön változó lesz az időjárás. Helyenként zápárok is elfordulhatnak. Jellemzően felhős lesz az ég, de a nap is kisüthet többször. Péntektől többnyire napos idő várható. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a legtöbb folyó vízszintje június 6-áig folyamatosan emelkedhet.

áradás
folyó
patak
Morava
Száva

Most

15:20, Frissítve: 15:32

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 14:16

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.