Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Látványosan fejlődnek a péterrévei gazdák

2019-09-15
15:13
2019-09-15
23:08
Forrás
Pannon RTV
Első ízben tartottak családi napot és mezőgép-kiállítást Péterrévén a VMSZ helyi szervezetének szervezésében. Fő célja a tapasztalatcsere, a mezőgazdaság népszerűsítése és persze a szórakozás volt.

Az összejövetelen a helyi termelők és feldolgozók is bemutatkoztak. Óbecséről Saša Nikolovski különleges mártásokat kínált, amelyekről elmondta: „Az emberek meglepődnek, amikor látnak ilyen világszószokat, nálunk nincs hagyománya a szószok készítésének. Mivel én szeretek enni és főzni, biokertem van, termékeim is vannak, abból tudtam kísérletezni és ezt szeretem megosztani az emberekkel, meg jó visszahallani, hogy nekik ez tetszik.” 

Mintegy 25 bográcsban főtt a marhapörkölt, egész családok érkeztek, és saját recept szerint főzték a finomságokat.

A falu zömében mezőgazdaságból él. A fiatalok érvényesüléséhez szükségesek a támogatások, amit a Prosperitati Alapítványtól illetve a magyar kormánytól is megkapnak. A látogatók megtekinthették az erő- és mezőgépeket is. Takács Nándor a zöldségtermelésben fejlődött sokat: „Pályázatokon öt gépet pályáztam meg eddig, most a nagytárcsát hoztam, mind az öt gépnek nagyon örülök, hiszen önerőből ezt a fejlesztést nem tudtuk volna 5-10 év alatt megcsinálni.”

A rendezvényt meglátogatta Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaságfejlesztési-alap igazgatóhelyettese és Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke is, aki elmondta, látványos fejlődés látható a péterrévei gazdáknál: „Többezer termelővel, vállalkozóval kötöttünk szerződést, ezt azt mutatja, hogy jogos az amit teszünk, a következő ciklusban is nagyon szépek a pályázati beadási eredmények, ennek a záróakkordjai most jönnek, látni fogjuk, hogy itt hányan nyertek és mekkora támogatást nyerünk, bízok benne, hogy ez az elkezdett folyamat további lendületet és még több eredményt fog hozni az elkövetkező időszakban.” 

Az első ízben megszervezett őszi családi nap fő mottója a fiatalok itthonmaradásának támogatása – mondta Faragó Enikő, a VMSZ péterrévei helyi szervezetének elnöke: „A fiatalokban látok ambíciót, látom azt, hogy szeretnének tenni a faluért, tenni egymásért, a magyarságért, ami nagyon fontos, hogy itt tudjon maradni és haladni tudjunk előre, fejlődni minden szempontból.”

Az első őszi családi napon a gyerekek sok hagyományos, fából készült játékot próbáltak ki és kézműveskedhettek is.

Péterréve
családi nap
mezőgép-kiállítás
VMSZ
Prosperitati
Nagy Imre
marhapörkölt

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.