Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Látványszínház Magyarkanizsán

2022.11.02
12:58
2022.11.02
16:09
Forrás
Pannon RTV
Egyedi és máshol nem látható fizikai kísérletgyűjteményt láthattak az érdeklődők Magyarkanizsán. A kísérleteket a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra mutatta be. Az eseményt a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szervezte.

Igazán különleges fizikaórán vehettek részt a magyarkanizsai általános- és középiskolások. A legközkedveltebb kísérlet a pillecukor volt, amelyet nitrogénnel fagyasztottak le, amit aztán el is lehetett fogyasztani. Természetesen látványosságból sem volt hiány.

Telt ház előtt mutatták be a kísérleteket a magyarkanizsai általános és középiskolásoknak, amelyeket különféle zenékkel, összekötő szövegekkel és az ott lévő diákok bevonásával végeztek el.

Bödő Kata, Magyarkanizsa: „Sok új dolgot tanultunk itt, többet, mint az iskolában. Szerintem sokkal jobb lenne, ha ilyen óráink lennének az iskolában is.”

Tomin Júlia, Magyarkanizsa: „Szerintem minden gyereknek a pillecukros kísérlet volt a legjobb. De nekem még a tüzes is nagyon tetszett, tényleg az volt a leglátványosabb kísérlet, és nekem ez a kettő tetszett a legjobban.”

A kísérleteken alapuló látványszínház 2017 óta létezik. Eddig több mint 30 előadást tartottak. Magyarkanizsán most másodszor mutatták be interaktív formában a gyerekeknek a természet csodáit és törvényeit.

Szántó F. Zoltán, laborvezető, Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged: „A kísérleteket megpróbáljuk valamilyen köntösbe öltöztetni. Itt például a középkori, ókori történések voltak és azokat próbáljuk meg mai szóval felturbózni, tehát nem csak bemutatjuk a kísérleteket, hanem valami körítést is teszünk hozzá.”

A látványszínház vajdasági turnéja itt nem áll meg, november 17-én Szabadkán is megtekinthetők lesznek a kísérletek a Népkörben.

kísérlet
fizika
Magyarkanizsa
Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.