Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lázasan készülődnek az emberek szilveszter estére

2019.12.31
13:19
2020.01.01
03:02
Forrás
Pannon RTV
Lencse, bab, virsli, malachús és pezsgő - minden fogy, ami ilyenkor jellemző. Az utolsó pillanatban is vásárlási lázban ég Szabadka.

A szabadkaiak közül sokan még 31-én is vásároltak szilveszter estére. Volt, aki az utolsó pillanatra hagyta a vacsorának való beszerzését. Aki időben kiért a piacra, annak malaca volt. A népi hiedelem úgy tartja az év utolsó és első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az újévben. Ezért érdemes meggondolni, mit fogyasztunk ezen a két napon. László Hajnalka mint minden évben, idén is betartja az újévhez fűződő szokásokat.
„Ami visszafelé kapar, az nincs az asztalon, ami előre túr, az pedig ott lesz.”

Pannon RTV

Richter Lajos és felesége a vacsorának valót mát előre megvásárolták. Ők otthon töltik a szilveszter estét. „Mákos guba, sült malac, bableves kerül az asztalra. Minden olyan, mint karácsonykor. Majdnem ugyanúgy megy minden.”
A szabadkai Tejpiacon leginkább lencse, malachús, virsli és pezsgő fogyott. Ezek a hagyományos szilveszteri menü kellékei. Újévkor halat nem szabad fogyasztani, mivel a vacsorával elúszhat a jövő évi szerencsénk. A néphagyomány szerint baromfit sem szabad fogyasztani, mert kikaparja a szerencsénk.
Az idén sokkal kelendőbb volt a sertéshús, mint előző években - mondta Kovačić Tina eladó.
„Eladtunk mindent. Most mit mondjak. Nincs is. Szóval mára már nem volt elég. Nagyon-nagyon sokan vásároltak sertéshúst.”
Azt mondják, ilyenkor az ember többet költ. Mindenkinek az a célja, hogy az év utolsó napján bőségben, szerettei, barátai körében köszöntse a 2020-as évet.

szilveszter
menü
malac
pezsgő
virsli

Most

15:24, Frissítve: 17:02

Emelkedtek a koronavírus-számok

Növekszik a koronavírus miatt kórházban kezeltek száma Szerbiában, ahogyan a napi esetszám is egyre több - derül ki a friss adatokból. Antalfalván egyelőre kielégítő a járványügyi helyzet, de az oltakozási kedv alacsony.
15:12, Frissítve: 15:18

Napelemek 2000 hektáron

Napelemek szerbiai telepítéséről tárgyalnak az UGT Renewables LLC amerikai céggel – jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.