Ugrás a tartalomra

Lázasan készülődnek az emberek szilveszter estére

2019.12.31
13:19
2020.01.01
03:02
Forrás
Pannon RTV
Lencse, bab, virsli, malachús és pezsgő - minden fogy, ami ilyenkor jellemző. Az utolsó pillanatban is vásárlási lázban ég Szabadka.

A szabadkaiak közül sokan még 31-én is vásároltak szilveszter estére. Volt, aki az utolsó pillanatra hagyta a vacsorának való beszerzését. Aki időben kiért a piacra, annak malaca volt. A népi hiedelem úgy tartja az év utolsó és első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az újévben. Ezért érdemes meggondolni, mit fogyasztunk ezen a két napon. László Hajnalka mint minden évben, idén is betartja az újévhez fűződő szokásokat.
„Ami visszafelé kapar, az nincs az asztalon, ami előre túr, az pedig ott lesz.”

Richter Lajos és felesége a vacsorának valót mát előre megvásárolták. Ők otthon töltik a szilveszter estét. „Mákos guba, sült malac, bableves kerül az asztalra. Minden olyan, mint karácsonykor. Majdnem ugyanúgy megy minden.”
A szabadkai Tejpiacon leginkább lencse, malachús, virsli és pezsgő fogyott. Ezek a hagyományos szilveszteri menü kellékei. Újévkor halat nem szabad fogyasztani, mivel a vacsorával elúszhat a jövő évi szerencsénk. A néphagyomány szerint baromfit sem szabad fogyasztani, mert kikaparja a szerencsénk.
Az idén sokkal kelendőbb volt a sertéshús, mint előző években - mondta Kovačić Tina eladó.
„Eladtunk mindent. Most mit mondjak. Nincs is. Szóval mára már nem volt elég. Nagyon-nagyon sokan vásároltak sertéshúst.”
Azt mondják, ilyenkor az ember többet költ. Mindenkinek az a célja, hogy az év utolsó napján bőségben, szerettei, barátai körében köszöntse a 2020-as évet.

szilveszter
menü
malac
pezsgő
virsli

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.