Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A legelőkkel együtt a pásztorok is eltűntek...

2019.10.19
16:49
2019.10.19
19:57
Forrás
Pannon RTV
Felszántják a legelőket, nincsenek már pásztorok sem. Az ősi foglalkozás hagyományát a fiatalok csak hagyományőrző rendezvényeken ismerhetik meg, mint amilyen a muzslyai Pásztornap.

A Pásztornapot Juhász Attila szerbiai mezőgazdasági államtitkár nyitotta meg. Emlékeztetett, hogy a minisztérium az utóbbi három-négy évben külön figyelmet szentelt az állattenyésztésnek. A 15. alkalommal megszervezett rendezvény fontosságát hangsúlyozta. „Összefogtak, szervezkedtek. Fellépnek a gyerekek, a faluban sok civil szervezet is megmozdul. Mindez nagyon fontos ahhoz, hogy egy ilyen minőségű rendezvényt meg tudjanak szervezni. Látom az emberek szemében, hogy fontos is számukra” - mondta az államtitkár.

A cél az, hogy a mai korosztállyal megismertessék az egykor megbecsült foglalkozást, az akkori életmódot, ételeket. Mert libapásztorok, csordások, kondások, kanászok, juhászok, lassan már csak magyar vezetéknevekben élnek. A legelők is eltűnnek. „Míg Brazíliában az őserdőket gyújtják fel, hogy földművelésre alkalmas területhez jussanak, itt nálunk fölszántják a legelőket, bevetik és a jószágtenyésztés mind szűkebb és szűkebb területre szorul” - mondta Bíró István, a helyi RÉMUSZ hagyományápoló egyesület alelnöke.

A legelők Dél-Bánátban is egyre inkább szűkülnek. „A mi juhászvilágunk régebben Debellácson volt. Voltak legelők, kaszálók, ám ezek az utóbbi időben fel lettek törve. Voltak csordáink is. De azok a legelők is fel lettek törve és szántóföldek lettek belőlük. Így most belterjes jószágtenyésztéssel foglalkoznak az emberek” - magyarázta a torontálvásárhelyi Kovács István.

A rendezvényen voltak kézműves foglalkozások, pásztorjátékok, művelődési műsor, birkapaprikás-főző, pálinka és süteményverseny. Bemutatták ügyességüket a karikás ostor–pattogtatók is.

Pásztornap
pásztorok
Muzslya
Juhász Attila
államtitkár

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű