Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A legfinomabb tábor a nyáron

2021.08.08
14:12
2021.08.08
17:59
Forrás
Pannon RTV
Húsz gyerek vett részt az első temerini csokitáborban. A gyerekek mindamellett, hogy különféle csokikat kóstolhattak, új dolgokat is tanultak a finom édességről. Csoportokban dolgozva el is készíthették a saját pralinéikat.

Csokiillat és gyerekkacaj töltötte be a temerini Sárga Tanyát. Narancsos, meggyes, kókuszos, málnás töltelékű finomságot is készíthettek a gyerekek.

Drobina Márk, Temerin: „Sok csoki a kedvencem, és nem tudom melyik, de mindegyiket egyszerűen, mindegyiket imádom, az epreset is, mindegyiket.”

Pannon RTV

A csokikészítés folyamata nagyon érdekes volt a gyerekeknek. Fertőtleníteni kellett a formákat, kiválaszthatták, hogy milyen színekkel díszítik a pralinékat, felmelegítették a csokit, márványlapon temperálták, majd formába öntötték. Mégis mindenki azt várta a legjobban, hogy megkóstolja a munkája gyümölcsét.

A gyerekek rengeteg dolgot tanulhattak a csokiról. A történelméről, hogy hogyan lesz a kakaóbabból kakaópor és kakaóvaj, hány százalékos a tejcsokoládé, a fekete vagy a fehér csoki. Megtanulhatták a csokoládéfeldolgozás fortélyait is, illetve azt, hogy milyen alapanyagokat érdemes használni a minőségi csokoládé készítésénél.

Smit Tomas, szervező, Temerin: „A csokoládékészítés úgy néz ki, hogy a csokoládét felolvasztjuk teljesen, folyékony állapotára, utána van egy márványlapunk, amin hűtjük, kristályosítjuk, hogy egy bizonyos hőfokra lehűtsük, és visszaöntjük abba, amiben fel is olvasztottuk. Azzal együtt már el is készíthető a praliné.”

Pannon RTV

Szinte minden gyerek szereti a csokit, így nem meglepő, hogy nagy volt az érdeklődés. A létszám egy nap alatt betelt.

Smit Csilla, szervező, Temerin: „Télen fogalmazódott meg bennem, hogy szeretnék kicsit a tudásból átadni, és a gyerekeknek bemutatni a csokoládét, mindenki nagy kedvencét. A szervezés elég gördülékenyen ment, tiszta szívvel szeretik a gyerekek.”

Két hét múlva a szervezők egy újabb csokitáborral készülnek a nagy érdeklődés miatt.

csokoládé
tábor

Most

21:47, Frissítve: 21:54

Franciaországban több tízezren tüntettek

Több tízezer francia vonult utcára csütörtökön az ország 170 városában, fizetésemelést követelve. A szakszervezetek és diákszervezetek felhívására köztisztviselők, a magánszektorban dolgozók, nyugdíjasok és gimnazisták együtt tüntettek.
20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.

Olcsóbb lett a műtrágya

Ennek oka az illetékesek szerint az, hogy csökkent a vásárlóerő. Van elegendő műtrágya az országban.