Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Legjobb megállni, ha porviharba kerülünk

2023.03.30
14:21
2023.03.30
16:32
Forrás
Pannon RTV
Valószínűleg minden autósnak a legrosszabb rémálmai között szerepel az, hogy útközben egyik pillanatról a másikra drasztikusan lecsökken a látótávolság.

Sajnos ez a rémálom sokak számára valósággá vált kedden azoknak, akik Szabadka és Topolya között közlekedve porviharba kerültek. Annak jártunk utána mi okozza a porviharokat, és mi ilyenkor a teendő.

Kedden, a kora délutáni órákban kialakult porviharban, a Szabadka és Topolya közötti útszakaszon szinte a nullára csökkent a látási távolság. Ennek következtében 14 gépjármű ütközött össze. A tömegbaleset után 11 sérültet szállítottak a Szabadkai Közkórházba. Az illetékesek elmondták: két személyt a sebészeti osztályon kellett ellátniuk az orvosoknak, a többiek könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A porviharok okaiként a szakértők legtöbbször a szárazságot, valamint a különböző mezőgazdasági munkálatokat jelölik meg. A gazdák ilyenkor végzik el a tavaszi munkálatokat, és a szántás során keletkezett porhanyós földet a szél felkapja, és pillanatok alatt porviharrá alakítja át, ezáltal pedig lecsökken a látótávolság.

Kovács Géza, klímakutató: „Kezdjük először a porviharral. Ahhoz, hogy az alakuljon ki, legalább 60-80 kilométer per órás széllökések kellenek. Az ilyen porvihar másképpen valósul meg városban, urbanizált közegben, és máshogy hosszú, egyenes úton, ahol nyitott volt a terület. A másik kettő az emberi tényező. A földek minősége, olyan értelemben, hogy nincs zöldterület, tehát Vajdaságban nagyon sok a nagy gazda, akik kiveszik a zöldterületeket, magyarán száraz por borítja Vajdaság nagyobb részét.”

A porviharok kialakulását és hatását csökkenthetné az utak mellé telepített fák és bokrok - állítja a szakértő.

Valóságos hőssé váltak a baleset nyomán TSC játékosai. A topolyai focicsapat 5 játékosáról egy videó jelent meg a közösségi médiában, a labdarúgók figyelmeztették a balesetre az autósokat a Szabadka és Topolya közötti úton. A felvételen az látható, hogy a futballisták a balesetet megkerülve leparkoltak az út mellett és az érkező járműveket figyelmeztették a veszélyre.

A játékosok elmondták, látták, hogy autók közelednek a porvihar felé és nem tudhatnak a balesetről. Hozzátették, miután az autókat megállították, hívták a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket. Ezután visszamentek a szerencsétlenség helyszínére, hogy megnézzék, hogy az emberek jól vannak-e.

De mi a teendő, ha utazás során porviharba kerülünk? A gépjárművezető-oktató szerint a legfontosabb ilyen esetben lehúzódni az út mellé.

Márton Róbert, gépjárművezető-oktató: „Ilyenkor, csökkentett látási viszonyok esetén csökkenteni kell a haladási sebességet. Sőt, ilyen esetben a legjobb az volna, ha be sem hajtanánk a homokviharba, megállni, bekapcsolni a négy villogót, ha kell a biztonsági háromszöget elhelyezni a jármű mögé a megfelelő távolságra, és amint csillapodik a vihar, akkor folytassuk az utunk.”

Több mint két hete Magyarországon egy ennél is súlyosabb baleset történt, szintén porvihar miatt. Akkor az M1-es autópályán 5 kamion és 37 autó ütközött össze. 19 jármű teljesen kiégett. Egy személy meghalt, több sérültet pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

Szabadka
Topolya
TSC
Kovács Géza
Márton Róbert
baleset

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű