Ugrás a tartalomra
Pixabay/WikiImages

A légkörben található mikroműanyag a klímaváltozást is befolyásolja

2021.11.24
12:42
2021.11.24
12:57
Forrás
www.elobolygonk.hu
A Föld légkörében keringő mikroműanyagok jelenlegi mennyisége, eloszlása és típusai, igaz csekély mértékben, de melegíthetik és hűthetik is az éghajlatunkat.

A szakemberek szerint már alig található hely a bolygón ahol nem mutattak ki mikroműanyagokat. Mennyiségüket a légkörben még nem lehet pontosan tudni, de a levegőben szálló mikroműanyagok hatékonyan szórják szét a napfényt, hűsítő hatást érve el. Ugyanakkor elnyelhetik a légkör által kibocsátott sugárzást is, ami hozzájárul az üvegházhatáshoz. A kutatók arra szeretnének rámutatni, hogy a probléma egyenlőre nem nagy, de azzá válik ha nem teszünk ellene semmit, hiszen a becslések szerint eddig ötmilliárd tonna műanyaghulladék halmozódott fel a szemétlerakókban és a környezetben, és ez a szám a duplájára nőhet a következő három évtizedben.

környezetvédelem

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:07

Áder János: Meg kell védeni az EU határait és értékeit

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni - mondta Áder János magyar köztársasági elnök.
14:40, Frissítve: 14:48

Magyar-szerb filmipari együttműködés

Kétoldalú filmipari, filmművészeti és audiovizuális együttműködési megállapodást írt alá Kásler Miklós, magyar emberi erőforrások minisztere Maja Gojković szerb művelődési miniszter Budapesten.
14:18, Frissítve: 14:30

Egy kis apróság is sokat jelent

Elkezdődtek az ünnepek előtti jótékonysági gyűjtések és akciók Szabadkán is. Az érintett szervezetek egész évben igyekeznek segítséget nyújtani a rászorulóknak, de a legmozgalmasabb időszak az év vége. Egyrészt az ünnepek, másrészt pedig tél miatt.

Népszerű