Ugrás a tartalomra
Mulatnak a maradékiak
Pannon RTV/Juhász Géza

Legyen újra farsang Maradékon!

2019-02-10
09:11
2019-02-10
17:55
Forrás
Pannon RTV
Telt házas volt az első Hagyományőrző Farsangi Bál a maradéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben szombat este.

A helyi szervezőknek sikerült egy fedél alá hozni a szerémségi magyarságot, hogy a régmúlt idők szokásait felelevenítsék és átadják a jövő nemzedéknek.

Iskolások a színpadon

Kiváló hangulat volt szombat este a maradéki művelődési házban. A farsanghoz illően színes álarcokat öltöttek a gyerekek és a felnőttek, így akarták elűzni a telet. A rendezvényt a helyi óvodások és iskolások nyitották meg. Berta Lídia: „Sok gyereknek arról szól, hogy felöltöznek, jelmezt vesznek fel, nekem viszont a társaságról szól.”

Gyerekek jelmezben

A faluban fel akarják eleveníteni a tél végi szokásokat. A valamikori mulatságokra csak az idősek emlékeznek. Csepregi Pál arról mesélt, hogy tamburamuzsikával járták a falut, úgy ünnepeltek. „Reggel megindultunk és estig jó kimaszkoltuk magunkat, a lányokat össze-vissza kormoztuk, csókoltuk. Amikor eljött az este, összejött az, aki még lábon volt, és még tudott táncolni. Aki pedig leesett lábról, az elment aludni.”

Mulatnak a maradékiak

A művelődési élet felpezsdítésében sokat segít a Petőfi Sándor program ösztöndíjasa is, aki a magyar nyelvoktatást vállalta magára. Schön Bálint, ösztöndíjas, Petőfi program: „Sokszor nem az anyanyelvet, hanem a nagyanya-nyelvet kell visszatanítani. Itt ugyanis már a szülők generációjában sem volt magyar oktatás. Nagyon szép kihívás és a pedagógusok nagyon elkötelezettek. Én a tanítónő és az óvónő munkáját próbálom segíteni.”

Berta Zoltán megnyitja a bálat

A helyiek első ízben tartottak farsangi bált, hogy a szerémségi magyarságnak alkalmat adjanak a társalgásra, barátkozásra - mondta Berta Zoltán, a művelődési egyesület alelnöke. „Próbáljuk visszahozni a hagyományokat. Visszatekintünk a múltba, hogy ezzel is bizonyítsuk, hogy van jelenünk, és lesz jövőnk is. Minden ennek a szolgálatában van.”

A maradéki bálban a talpalávalót a Szerémségi Betyárok együttes hajnalig húzta.

Maradék
farsang
bál
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület

Most

15:55, Frissítve: 16:07

3, 2, 1, 0! Interetno!!!

Kezdődik az Interetno Fesztivál Szabadkán. A mai 0. napon a Ravnica Tamburazenekar, valamint Novák Péter és az Etnofon koncertezik este fél nyolctól.
13:17, Frissítve: 13:30

Elindult az űrbe Fedor, az orosz humanoid

Fedélzetén a Fedor ember alakú robottal startolt el Bajkonurból csütörtökön a Szojuz MSZ-14-es orosz űrhajó. Várhatóan szombaton csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Népszerű