Ugrás a tartalomra
Radnóti zászló
Hegedűs Dániel

A lélek útján - Radnóti nyomában...

2019-08-26
21:30
2019-08-28
17:57
Idén van Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója. Tóth Péter Lóránt úgy döntött, végigjárja azt az utat, amelyen 1944-ben Borból Radnóti Miklós és társai Abdáig meneteltek.

A kunszentmiklósi versvándornak nem ez az első zarándoklata. 2017 őszén 270 kilométert gyalogolt Kunszentmiklóstól a horvátországi Szentlászlóig. Eközben Szent László királyunk emlékét idézte. Most Radnóti Miklós útját tervezi végigjárni. „Augusztus 31-én indulok Borból és szeptember 24-én érek Abdára. Ez 820 kilométeres út, ebből 670 kilométert gyalog fogok megtenni, 150-et pedig vonaton. Az út során közel 30 településen lesz megemlékezés, de maga az út majdhogynem 100 településen fog áthaladni” - részletezi a terveket Tóth Péter Lóránt.

A versvándor előadása

A verszarándoklat egyfajta belső út is. Ilyenkor közelebb kerül az ember önmagához. A csaknem egy hónapos gyaloglás pedig fizikai megpróbáltatással is jár - mondta Hajvert Ákos, kishegyesi versmondó: „Ebben a fizikai kihívásban az is benne van, hogy ő megy, sétál, naponta rójja a kilométereket, és utána még fellép, előad. Majd alszik egyet és megy és megint előad. Ezt a fajta edzést vagy dinamikát nem hiszem, hogy sokan tudnánk követni.”

A versvándor útja

Magyarország 40 évvel ezelőtt, 1979-ben egy Radnóti-szobrot ajándékozott Bor városának. Varga Imre szobrászművész kérésére a szobrot a Bori-tó partján, az egykori Heidenau tábor közelében állították fel. 2001-ben a 600 kilogramm súlyú bronzszobrot ellopták. Kabók Erika szabadkai újságíró azonnal Borba utazott és miután azt tapasztalta, hogy óriási kultusza van Radnóti Miklósnak a bányavárosban, eldöntötte, mindent megtesz annak érdekében, hogy ismét legyen Radnóti szobor Borban. Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség akkori elnöke felkarolta a kezdeményezést, majd a Magyar Kormány és Bor városa bevonásával megkezdődtek a szobor újraállításának előkészületei.

Az újságírónő értesítette Varga Imre szobrászművészt, akivel együtt a bányavárosba utaztak. „Azt gondoltam annak idején, hogy ez egyike lesz a megmaradó szobraimnak és örülök neki, hogy még élek, és hogy még életemben történt ez és nem halálom után, mert így a megismétlésnek a lehetősége még bennem van talán” - mondta a szobor üres helye melett állva a szobrász.

Az ellopott szobor helye

A bori értelmiség a kezdetektől fogva Radnóti Miklós halalának évfordulóján emlékezett meg a költőről. Amikor már a szobrot ellopták, a megemlékezéseket akkor is megtartották. Voltak, akik legújabb kötetüket hagyták a talapzaton, mások virágot vagy egy követ vittek a tópartra. A bányaváros vezetősége több helyet is felkínált az új szobor felállításához. Varga Imre választása az egészségház előtti térre esett. 2004-ben Radnóti Miklós halálának 60. évfordulóján avatták fel a most is álló Radnóti-szobrot.

„Úgy gondoltuk, hogy behozzuk ide a közösség közepébe. Ennek jelképes értelme van, mert akkor, amikor kint állt a szobor a pusztában, akkor bárki támadhatta és elvihette. Ezt a szobrot Bor város közösségének kezére bízom. Ők vigyázzanak rá. Az előzőre nem tudtak vigyázni, mert nem voltak ott, amikor elvitték. Úgyhogy felhatalmazok mindenkit, hogy sajátkezűleg is védje meg” - biztatta a Radnóti-kultusz őrzőit a szoboravatót követően az alkotó.

Radnóti szobor Borban

Augusztus 31-én, a versvándor indulásának napján Borban Radnótira emlékeznek. Ünnepi beszédet Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a VMSZ elnöke mond.

A versvándor

A pódiumművész célja adózni a bori munkaszolgátosok emléke előtt, népszerűsíteni Radnóti gyönyörű verseit és ráirányítani a figyelmet a második világháború szörnyűségeire, hogy még csak hasonlók se történhessenek meg soha többé. A vers-zarándoklat fővédnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Szili Katalin miniszteri megbízott, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke és Vicsek Annamária államtitkár.

Radnóti Miklós
Tóth Péter Lóránt
versvándor
jubileum
zarándoklat

Most

11:42, Frissítve: 11:50

Ma 70 éves a Palicsi Állatkert

Az 1950-ben alapított állatkert több mint 150 állatfajjal rendelkezik. A helyszín közkedvelt mind a turisták, mind a környékbeliek számára.
10:00, Frissítve: 12:42

Irány a világűr!

Fellőtték Floridából a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén. Kilenc év után először indultak űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra az Amerikai Egyesült Államokból.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.