Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Lovaskocsin, énekszóval, muzsikával locsolkodnak az észak-bácskai falvakban

2019-04-22
11:53
2019-04-22
18:29
Forrás
Pannon RTV
Kispiacon, Királyhalmon és Hajdújáráson is már kora reggel útra keltek a fiúk, hogy felelevenítsék a locsolkodás hagyományát.

Kispiac központjában gyülekeztek reggel a népviseletbe öltözött néptáncos fiúk és lovaskocsira szálltak. Előkerült a harmonika és dalolva indultak el locsolkodni. A fiúk verset mondtak, majd vízzel és parfümökkel locsolták meg az ifjú hölgyeket.

Pernyész Viktor, néptáncos, Jókai Mór M.E., Kispiac: „A régi szép hagyományokat felidézzük, és őrizzük azt, amit az őseink hagytak ránk.”

A lányok édességgel és hímes tojással, valamint itókával jutalmazták a locsolkodókat.

Sárkány Dóra, a kispiaci Jókai Mór Művelődési Egyesület elnöke szerint fontos a csoportos locsolkodás hagyományának ápolása: „Régen fontos volt, hogy ünnepi ruhát húzzanak a fiúk, hogy a lányoknak a legszebb ruhájukat vegyék fel az ünnep tiszteletére.”

Miután a kispiaci Jókai Mór Művelődési egyesület néptáncosai meglocsolták a tánccsoport lányait, visszaszálltak a lovaskocsira és tovább indultak Kispiac utcáin, hogy a többi lányos házat is felkeressék.

Katona Réka népviseletbe öltözött és jobbra-balra tekingetett, merről jön a lovaskocsi.  Kisvártatva végre megérkezett a locsolósereg, muzsikaszóval és locsolóversekkel. Réka azonban ezúttal elszámította magát, mert egy jó nagy vödörnyi vizet is kapott a királyhalmi legényektől

A szabadkai Talentum táncosaival Hajdújáráson találkoztunk. Saját költésű locsolóversekkel keresték fel a lányokat.


Brezovszki Roland, a Talentum művészeti vezetője szerint a locsolkodás számukra kihagyhatatlan: „Most már hatodik éve járunk a Talentum egyesülettel, és ez a fiúknak és a lányoknak is nagy öröm, hiszen nagyon nagy szeretettel várnak bennünket, a fiúk pedig készülnek mindig új nótával, dallal, zenekarral.”

Hozzátette: mindenütt megvendégelik őket, enni-inni kötelező, így a locsolkodás végére mindig alaposan elfáradnak.

húsvéthétfő
Kispiac
Királyhalma
Hajdújárás

Most

15:46, Frissítve: 16:57

Az IT új otthonát adták át Szabadkán

Átadták Szabadkán a Digital Hive Kkt. közepes léptékű gazdasági fejlesztés információs technológiai központját a magyar kormány támogatásával, a Prosperitati Alapítvány szervezésében.
15:10

Ismét hőhullám érheti el Nyugat-Európát

A jövő héten ismét hőhullám érheti el Nyugat-Európát - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken Facebook-oldalán. Magyarországot ez a hőhullám várhatóan érdemben nem érinti.
14:02, Frissítve: 18:04

Váratlan utazás...

Mint egy ismeretlen ismerős, úgy lépett a budapesti Papp László Budapest Sportaréna színpadára Paul Anka.

Népszerű

Horgosi lány lett az idei Strandszépe

A zsűri értékelése alapján Szabó Noémi tehette fejére az idei Magyar Szó Strandszépe koronáját. Ő képviseli majd Vajdaságot a magyarországi Magyarok Szépe szépségversenyen.