Ugrás a tartalomra

Luca napja van

2020.12.13
10:02
2020.12.13
17:27
Forrás
arcanum.hu
Kevés olyan nap van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódna, mint Luca napjához.

Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék készítésére. A népszokásokról Szőke Anna néprajzkutató nyilatkozott a Pannon RTV-nek:

„Kétféle Lucát különböztetünk meg. Az egyik volt a keresztény Luca, innen ered a világosság, de van egy másik vonala is. A másik pedig a gonosz Luca, amely boszorkányok alakjában jelent meg. Amihez az egész fűződik, illetve ahonnan ered a Gergely-naptár előtt, 1582 előtt, az év legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája az december 13-a volt. Ez eltolódott persze.”

E napon a cél elsődlegesen a tyúkok termékenységvarázslása volt. Ehhez kapcsolódott a nők munkatilalma is. Országszerte úgy tartották, ha ezen a napon fonnának vagy varrnának, akkor ezzel bevarrnák a tyúkok fenekét. A praktikák, mágikus eljárások és szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elősegíteni.

Akárcsak a téli ünnepkör más napjain, ilyenkor is jósoltak az első látogatóból a várható állatszaporulatra. A lucázó fiúknak azért is örültek, mert a hiedelem szerint, ha fiúgyermek érkezett elsőnek a házhoz, szerencse lett a tyúkok körül, ha azonban nő jött volna, a tyúkok nem tojnak és nem hevernek meg. Sőt, attól is féltek, hogy egész évben törni fognak a tányérok. A gazdasszony azért ültette le őket a konyhába, hogy a tyúkok jó ülősek legyenek. Köszöntőjükért tojást kaptak ajándékba. Luca-napkor abroncsból etették a tyúkokat, hogy szét ne széledjenek.

A női munkák egy részének tiltása a tyúkok termékenységvarázslásával volt kapcsolatos, akárcsak az előírt munkák. Általában tollat fosztottak ezen a napon, hogy a tyúkok könnyen tojjanak. Mindenfajta fejtő-, bontómunkát alkalmasnak tartottak. Luca-napkor tilalmas munkák voltak még – a varráson, fonáson kívül – a mosás, lúgozás, kenyérsütés. A Tápióságon azért nem mostak, mert attól féltek, hogy aki ezt megszegi, kővé válik.

Luca napját gonoszjáró napnak tartották az egész magyar nyelvterületen, ezért különösen védekezni kellett a boszorkányok rontása ellen. A legismertebb szokások egyike a háromlábú Luca-szék készítése. A széken állva éjfélkor felismerhették a boszorkányokat a szék készítői. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.

Ezen a napon a jóslás is hagyomány volt. A Luca-cédula is rendkívül népszerű volt a fiatal leányok körében régen. A lányok 12 cédulára fölírtak különböző fiúneveket. Ezek közül minden nap el kellett dobni egyet anélkül, hogy megnézték volna, milyen név van ráírva. Karácsony napjára amelyik cédulán álló név megmaradt, hiedelem szerint úgy fogják hívni a lány jövendőbelijét. Gombócot is főztek. A gombócba férfineveket rejtettek cédulára írva, s amelyik a leghamarabb feljött, úgy vélték, hogy abban a gombócban rejtőzik a jövendőbeli neve.

Luca-napkor vetették el az ún. lucabúzát, ha karácsonyra szépen kizöldül, a következő esztendőre jó termést jósol. A lucabúzának különféle változatai ismertek. A Szerémségben 2–3 marék búzát vetnek el egy kis tányérba, a közepébe mécsest tesznek, olajat béllel, ami karácsonytól vízkeresztig ég. Karácsonyig kizöldül. Pacséron karácsonykor megnyírták a lucabúzát és szalaggal átkötötték. Székelykevén 12 szemet vetettek. Karácsony után a baromfinak adják. Újabban a temetőkbe is visznek lucabúzát. A Csallóközben egy tál vízbe tették a búzaszemeket, ez karácsonyra kicsírázott. Ezután tálra tették, hogy olyan gazdag legyen a termés, mint a kicsírázott gabona. A sarjak nagyságából a következő év termésére következtettek.

A Luca-napi szokások közt meg kell emlékeznünk a Luca-napi alakoskodásról. A Szerémségben a lányok öltöznek Lucának – fehér lepedővel leterítve, fehér szoknyában, az arcuk elé szitát borítva, hogy ne ismerjék fel őket. Kikérdezik a gyerekeket, megimádkoztatják őket. Aki jó, ajándékot kap, diót, mogyorót, a többit meszelővel, fakanállal ijesztgetik.

Luca-napi tréfaként a legények kicserélik a kapukat, a tetőre viszik a szekeret szétszedve, és ott ismét összerakják, a gazdák bosszúságára.

Luca
hiedelem
népszokás
lucaszék
boszorkány
jóslás

Most

10:29

Katasztrofális az aszályhelyzet több olasz tartományban

Az öt olasz régió mindegyike, a többi között Lombardia, Veneto és Piemont tartomány az ország északi részén, a Pó folyó vízgyűjtő medencéje mentén fekszik. A legnagyobb olasz folyó, a Pó vízszintje pedig hetven éve nem volt ennyire alacsony.
10:21

Megújul a Pitypang ovi Adán

Megkezdődött Adán a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületének felújítása. A kétszintes Pitypang épület vízvezetékhálózatának teljes cseréjét végzik.

Népszerű