Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Luxus hajóút Európán keresztül

2023.03.30
21:03
2023.03.30
21:09
Forrás
Pannon RTV
Luxushajókázás a Dunán - két hét, tíz ország, városnéző séták, borkóstolók, túrázás. Vajon mennyibe kerül mindez, és kik élnek a lehetőséggel?

Újvidéken van Szerbia második legnagyobb folyami kikötője. A napokban több üdülőhajó is megállt itt. Nemrég a Viking krúzer kötött ki amerikai utasaival, akik a borús idő ellenére is élvezték a város látnivalóit.

„Ez egyszerűen gyönyörű, nem volt elképzelésünk, hogy néz ki Szerbia, nem tudtunk semmit, mielőtt megérkeztünk. Nagyon szép, a víz, a hidak, a város. Gyönyörű. A történelem körülöttünk, annyira hálásak vagyunk, hogy megálltunk itt, és részei lehetünk a városotoknak. Örülünk, hogy láttuk az építészetet, a templomokat, koncerten is voltunk a zsinagógában, ami csodálatos volt. Csodálatos emberek, a város gyönyörű, és nagyon örülök, hogy láthattuk a világnak azt a részét, ahol még nem voltunk. Azért csatlakoztunk a Viking üdülőhajóhoz, mert így megismerhetünk új helyeket. Ez az első alkalom, hogy a Viking Újvidékre jött, és annyira izgatott voltam, hogy egy új helyre jövünk, ami még általunk nem volt felfedezve. Ausztriát látogattuk meg, ott voltunk, Magyarországon, Budapesten, Szlovákiában, Pozsonyban. Horvátországba is mentünk, és most itt vagyunk. És innen Belgrádba megyünk" - mesélte stábunknak egy lelkes turista. 

A folyami üdülőhajók a turizmus elit típusába tartoznak. Az utazási irodák ajánlatainak magas ára miatt kicsi az utasok létszáma, így a kényelem és a luxus is sokkal magasabb.

Maja Guzijan, Turisztikai Szervezet, Újvidék: „2022-ben összesen 372 személyszállító hajó érkezett Újvidékre, több mint 35 ezer utassal. Újvidék nagy szerencséje, hogy a Dunán fekszik, amely Európa egyik legnagyobb és legforgalmasabb folyója, ami minden bizonnyal sokat jelent ennek a városnak és a város turizmusának. Valamint a hajóval érkezők ajánlásai a többi vendégnek, a barátaiknak, a rokonaiknak, mind hozzájárulnak Újvidék turizmusához és ahhoz, hogy városunk évről évre egyre látogatottabb legyen."

Stábunknak az újvidéki Turisztikai Idegenvezetők Egyesületének igazgatójával is sikerült beszélni, aki egyben krúzerigazgatói posztban is helyt áll. A krúzerigazgató feladata, hogy minden utasról és annak igényéről gondoskodjon az út teljes ideje alatt. Ez igen igényes és felelősségteljes munka. Elmondása szerint a turisták többsége 60 év feletti, nagyrészt amerikai, német és francia. A Duna az orosz Volga után a legnagyobb európai folyó, és a rajta való hajókázás 10 országon halad át, így a hajóút is két részre van osztva.

Jelena Bukurov, elnök, Turisztikai Idegenvezetők Egyesülete: „Újvidék az utasok kedvenc helye, elsősorban azért, mert nagyon közel van a központ. Elég csak átmenni az utcán, és máris a város szívében vannak. Szeretik az itteniek mentalitását, az életvitelünket, ahogy élünk. Szerbiából induló krúzerekre nincs ajánlat, vagyis voltak próbálkozások, de jelen pillanatban nincs. Valójában a vendégeknek csatlakozniuk kellene valamelyik külföldi céghez, amelynek a csomagját megvennék. Elég drágák az utazási ajánlatok, fejenként két hétre 3-5-10 ezer euróra gondolok, ami egyáltalán nem kevés. Természetesen ez attól is függ, hogy melyik kabinban lesznek a vendégek, az alsó, a középső vagy a felső fedélzeten."

Az újvidéki kikötőben a folyami üdülőhajók pár órát, fél vagy egy teljes napot szoktak kikötni. A tartózkodás hosszától függnek a városnéző programok is. Az idegenvezetők a rövidebb túrákon a halpiacot, a történelmi városrészt, valamint a hidakat szokták megmutatni a turistáknak. A hosszabb kirándulásokhoz csatlakozik Karlóca bemutatása is, borkóstolás valamint séta a Fruška gora hegyen és a kolostorok látogatása.

luxushajó
hajóút
Újvidék
turizmus
idegenforgalom

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű