Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ma éjszaka Perseidák meteorraj és szuperhold

2022.08.11
17:46
2022.08.11
18:19
Forrás
idokep.hu. 24.hu
Ma éjszaka várható a Perseidák meteorraj maximuma. A csillagászat szerelmesei ezt a meteorhullást várják minden évben a legjobban. Emellett éjjel lesz az év negyedik, egyben utolsó úgynevezett „szuperholdja”.

Viszont idén egy zavaró tényező nehezíti a hullócsillagok megfigyelését. Telihold lesz, melynek fénye miatt sok kisebb hullócsillagot nem láthatunk. Emellett kissé felhős is az ég, ami szintén takarhatja a látványos jelenséget. Szakértők szerint az óránkénti 50-60 meteorból nagyjából csak 20-at csíphetünk el.

Éjjel lesz az év negyedik, egyben utolsó úgynevezett „szuperholdja”. A telihold pénteken éjjel 3:36-kor lesz teljes, égi kísérőnk ekkor pályája egyik Földhöz közeli pontján jár majd. A telihold emiatt a szokásosnál nagyobbnak és fényesebbnek tűnhet. Idén három egymást követő hónapban, májusban, júniusban és júliusban is volt szuperhold, az augusztusi lesz 2022-ben az utolsó.

Perseidák
meteor
meteorhullás

Most

10:53, Frissítve: 10:59

Klári néni emléke előtt tisztelegtek

Vlasityné Zélity Klárára emlékeztek Moholon. Népdalaival hatalmas örökséget hagyott hátra, nagy hatást gyakorolt a vajdasági és a magyarországi kultúrára is. Egész napos programmal készültek a szervezők a nótafa tiszteletére.
08:35

Felhős, borongós nap elé nézünk

Csapadékra elsősorban az esti órákban kell számítani a térségben, de már napközben is többfelé eső, zápor alakulhat ki. A déli-délkeleti szél helyenként felélénkül. Délután 23 fokra van kilátás.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.