Ugrás a tartalomra

Ma este Eurovízió - a szerb versenyzőért is szurkolhatunk

2023.05.13
07:14
2023.11.02
08:51
Forrás
Pannon RTV
Idén is az aktuális társadalmi és politikai események hatják át az Eurovíziós Dalversenyt. A középpontban Ukrajna van, mely bár tavaly megnyerte a fesztivált, kénytelen volt átadni a szervezést a második helyen végző briteknek.

A Kalush Orchestra Stefania mama című dala nyerte 2022-ben az Eurovíziós Dalversenyt. Győzelmük és népszerűségük minden bizonnyal részben a közönség együttérzésének is köszönhető. A csapat azóta körbejárta Európát és az Egyesült Államokat, turnéjukkal pedig pénzt gyűjtöttek Zelenszkij kormányának az oroszok elleni harchoz.

Az eurovíziós szabályok szerint a versenyt mindig a tavalyi győztes szervezi, vagyis idén Ukrajna kellene, hogy otthont adjon a nagyszabású, nemzetközi zenei rendezvénynek. Ez azonban, nyilvánvaló okokból nem tud megvalósulni, így a második helyen végző britekre szállt a szervezés joga. A végeredmény egyfajta közös rendezés lett, hiszen a sztárfellépők és a műsorvezetők között is vannak ukránok, és a látványelemek is a kék-sárga színkombinációra épülnek. Az idei verseny szlogenje United by Music, azaz a Zene által Egyesítve.

Sok induló is belenyúlt a politikai és társadalmi eseményekbe.

A jó ízlés határait súroló, Putyint és a belarusz elnököt, Lukasenkát kifigurázó horvát produkció egy az egyben kimondja a véleményét: az oroszokat putyinimádónak, az orosz elnököt idiótának mutatja be. Az öttagú rockbanda, a Let 3, katonai uniformist, rúzsos férfiakat és vicsorgó Lenin-hasonmást is felvonultat. A nézőket, a kommentek alapján, megosztja a produkció: egyesek bátor kiállásnak, mások idétlen bohóckodásnak látják.

Szintén az aktuálpolitikára reagál az ukránok indulója. A TVORCHI nevű, 2018-ban alakult elektronikus zenei duó Heart of Steel, vagyis Acélszív című dala a nukleáris hadviselés veszélyeire figyelmeztet, és felidézi az Azovstal acélműben zajló harcokat és a gyárban rekedt „acélszívű” emberek kiállását.

De hosszú a sor, a svájci Remo Forrer arról énekelt, hogy a gyerekkori katonásdi mostanra valósággá vált.

A Vesna nevezetű cseh lányhatos pedig a testvér koronájának szimbólumát használja, és olyan sorokat sző a dalába, mint „Senki nem akar több halott fiút”, vagy „Nem lophatod el a lelkünket”.

Talán kevésbé konkrét, de szintén a rémálomként ránk szabaduló gonoszságokat énekli meg a szerb versenyző is. Luke Black Samo mi se spava című dala az angol és a szerb nyelvet is használja, kulcsgondolata pedig, hogy nem szabad szemet hunyni a világ gondjai felett. Az alkotó egyébként még a koronavírus-járvány alatt írta meg a dalt, de az orosz-ukrán háború és az elmúlt hét szerbiai mészárlásai is új értelmezési lehetőségeket kínálnak. Utóbbi egyébként Luke Blacket is nagyon megrázta. A hétfői próbát le is mondta, mint magyarázta, nem tudna úgy énekelni, hogy közben hazájában gyerekek életéért harcolnak az orvosok, és anyák siratják elvesztett fiaikat és lányaikat.

A kérdés már csak az, mire vágynak a nézők. Megint az ukránoknak adják a szimpátiaszavazataikat, vagy valamelyik nyíltan oroszellenes produkciónak? Valami visszafogottabb, de békepárti dalra vágynak? Esetleg elegük van a témából, és egy fülbemászó szerelmes dal, vagy egy nagy bulikat ígérő sláger lesz a befutó? Nézzük, mire számítanak a fogadóirodák:

A eurovisionworld.com portál a skandináv országokat tartja befutónak. A svédek és a finnek összességében 72 százalékos eséllyel mennek a döntőbe.

A finn Käärijä nevű formáció hiphop, heavy metal és pop elemeket vegyít. A Cha Cha Cha könnyed, színes, dallamos produkció, mely az elődöntőben is hatalmas ovációt váltott ki a közönségből.

A legnagyobb esélyes azonban egyértelműen a svéd versenyző. Loreent jól ismeri minden Eurovízió-rajongó. A karakteres megjelenésű és hangú énekesnő 2012-ben Euphoria című dalával nyerte meg a versenyt. Ezúttal a Tattoo című dalával állt színpadra, és már az elődöntőben is óriási energiákat szabadított fel.

A dal alapvetően a szeretetről és a szerelemről szól. Az énekesnő az inspirációja kapcsán azt mondta, „tudom, hogy rossz dolgok történnek a világban, de az a meggyőződésem, hogy az emberek többsége nagyszerű, és tudatosan a helyes irányba haladunk.”

Az Eurovíziós Dalverseny szombaton este 9 órakor kezdődik. A magyar közmédia, mivel az ország évek óta távol marad a rendezvénytől, nem közvetíti, a szerb viszont igen, emellett a finálé az Eurovízió YouTube csatornáján is követhető.

Rajtsorrend:
1. Ausztria: Teya and Salena – Who the Hell Is Edgar?
2. Portugália: Mimicat – Ai coração
3. Svájc: Remo Forrer – Watergun
4. Lengyelország: Blanka – Solo
5. Szerbia: Luke Black – Samo mi se spava
6. Franciaország: La Zarra – Évidemment
7. Ciprus: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart
8. Spanyolország: Blanca Paloma – Eaea
9. Svédország: Loreen – Tattoo
10. Albánia: Albina & Familja Kelmendi – Duje
11. Olaszország: Marco Mengoni – Due vite
12. Észtország: Alika – Bridges
13. Finnország: Käärijä – Cha Cha Cha
14. Csehország: Vesna – My Sister’s Crown
15. Ausztrália: Voyager – Promise
16. Belgium: Gustaph – Because of You
17. Örményország: Brunette – Future Lover
18. Moldova: Pasha Parfeni: Soarele și luna
19. Ukrajna – Tvorchi – Heart of Steel
20. Norvégia: Alessandra – Queen of Kings
21. Németország: Lord of the Lost – Blood & Glitter
22. Litvánia: Monika Linkytė – Stay
23. Izrael: Noa Kirel – Unicorn
24. Szlovénia: Joker Out – Carpe Diem
25. Horvátország: Let 3 – Mama ŠČ!
26. Egyesült Királyság: Mae Muller – I Wrote a Song

Eurovíziós Dalfesztivál
Luke Black
orosz-ukrán háború

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.