Ugrás a tartalomra

Ma Luca napja van

2019-12-13
08:13
2019-12-13
20:28
Forrás
Pannon RTV
Ehhez a naphoz számos népszokás kapcsolódik.

Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. A legismertebb szokások egyike a Luca szék készítése. A széken állva éjfélkor felismerhették a boszorkányokat a szék készítői. De a következő év termését is ezen a napon próbálták megjósolni a Luca-búza keltetéssel. A hagyomány szerint, hajadon lányok a férjeik nevét is megjósolhatták ezen napon. Tizenkét gombócot főztek. Mindegyikbe egy férfi nevét rejtették. Amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jött, megmondta ki lesz a férjük.

Luca napja
népszokás
hiedelem

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.