Ugrás a tartalomra

Ma Luca napja van

2019-12-13
08:13
2019-12-13
20:28
Forrás
Pannon RTV
Ehhez a naphoz számos népszokás kapcsolódik.

Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. A legismertebb szokások egyike a Luca szék készítése. A széken állva éjfélkor felismerhették a boszorkányokat a szék készítői. De a következő év termését is ezen a napon próbálták megjósolni a Luca-búza keltetéssel. A hagyomány szerint, hajadon lányok a férjeik nevét is megjósolhatták ezen napon. Tizenkét gombócot főztek. Mindegyikbe egy férfi nevét rejtették. Amelyik gombóc legelőször a víz felszínére jött, megmondta ki lesz a férjük.

Luca napja
népszokás
hiedelem

Most

13:13, Frissítve: 13:40

Idén silányabb a nád minősége

A ködös, nyirkos időjárás miatti kényszerszünet után újraindult a nád vágása Erzsébetlak környékén. Egyre kevesebben végzik ezt az emberpróbáló munkát, pedig a nádat már gépekkel vágják.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.