Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ma van a zacskómentes világnap

2020-07-03
14:44
Forrás
Pannon RTV
Július harmadika a zacskómentes világnap. Célja rávilágítani arra, hogy az esetek túlnyomó többségében elkerülhetők az egyszer használatos műanyagzacskók.

Ezek helyettesítésére számos megoldás választható: szatyrokkal, szütyőkkel, kosárral, dobozokkal is kivitelezhető a vásárlás. A zacskómentes nap 2008 óta létezik, két katalán szervezet ötlete nyomán jött létre. A zacskók súlyosan károsítják a környezetet és az élővilágot, használat utáni tárolásuk még a szemétlerakók számára is kihívást jelent, mert könnyen felkapja őket a szél. Egy felmérés szerint egyébként egy európai ember évente átlagosan 200 darab műanyagzacskót használ el. Ezek az esetek többségében néhány percnyi használat után a kukába kerülnek. A zacskó- és műanyagmentességnek az utóbbi években egyre nagyobb a támogatottsága, és igazi divathullám indult. Ennek egyik pontja a néhány napja kezdődött műanyagmentes július, melynek célja a plasztikhulladék csökkentése környezetünkben.

világnap

Most

10:23, Frissítve: 10:42

A nyaralás nem vész el, csak átalakul

A szerbiai utazási irodák kötelesek lebonyolítani a már megszervezett utazásokat, még abban az esetben is, ha időközben töröltetik magukat a nyilvántartásból - nyilatkozta a YUTA igazgatója.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.