Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ma van a zacskómentes világnap

2020-07-03
14:44
Forrás
Pannon RTV
Július harmadika a zacskómentes világnap. Célja rávilágítani arra, hogy az esetek túlnyomó többségében elkerülhetők az egyszer használatos műanyagzacskók.

Ezek helyettesítésére számos megoldás választható: szatyrokkal, szütyőkkel, kosárral, dobozokkal is kivitelezhető a vásárlás. A zacskómentes nap 2008 óta létezik, két katalán szervezet ötlete nyomán jött létre. A zacskók súlyosan károsítják a környezetet és az élővilágot, használat utáni tárolásuk még a szemétlerakók számára is kihívást jelent, mert könnyen felkapja őket a szél. Egy felmérés szerint egyébként egy európai ember évente átlagosan 200 darab műanyagzacskót használ el. Ezek az esetek többségében néhány percnyi használat után a kukába kerülnek. A zacskó- és műanyagmentességnek az utóbbi években egyre nagyobb a támogatottsága, és igazi divathullám indult. Ennek egyik pontja a néhány napja kezdődött műanyagmentes július, melynek célja a plasztikhulladék csökkentése környezetünkben.

világnap

Most

22:59

Letartóztatásban marad Navalnij

További 30 napra előzetes letartóztatásban marad Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető. Sikkasztással vádolják a hatóságok, de Navalnij követői szerint ez koholt vád.
21:25

Kína szankciókkal sújtott 28 amerikait

A kínai vezetés szankciókkal sújtott 28 amerikai állampolgárt, köztük Mike Pompeo volt külügyminisztert olyan tevékenységek miatt, amik Peking szerint súlyos beavatkozást jelentettek Kína belügyeibe.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Fagy és havazás

Kemény fagyok jönnek Szerbiában az elkövetkező napokban, havazással tarkítva - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet oldalán. Az előrejelzések szerint szombattól folyamatosan hűlnek a reggelek, egyre zordabbra fordul az időjárás.