Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

A madarak és a fák napját ünnepeljük

2023.05.10
15:10
2023.05.10
19:29
Forrás
Pannon RTV
Május 10. a madarak és fák napja – ezen a napon elsősorban az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét szeretnék erősíteni a rendezvényszervezők Óbecsén is.

A Tisza-parti zsilipnél műhelyfoglalkozásokat tartottak általános és középiskolás diákoknak.

Nagy kócsag köröz a zsilipnél, több madár fényképe mellett az övét is megtalálhatták a diákok az ismertető táblán. A nagyobbak különféle feladatokkal készültek a kisebbeknek.

Gondos Réka, tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Mi hoztunk játékokat a kicsiknek, hogy összepárosítsák a madárneveket a madarakkal, a rajzokkal, valamint hoztunk pár levelet is, aminek a nevét oda kell rakni.”

Ezekkel a műhelymunkákkal a gyerekek környezettudatos gondolkodását szerették volna fejleszteni a szervezők.

Kovács Tamara, biológiatanár, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „Nagyon fontos ilyen korban elültetni a magot, hogy mi, az emberek is a természet része vagyunk, és hogy nem nekünk van a természet alárendelve, hanem a részét képezzük, és ők ezt teljesen értik. Ők még nagyon fogékonyak erre, nagyon szeretik és óvják az állatokat, és ezekkel a műhelymunkákkal, programokkal szeretnénk ezt erősíteni.”

Vajdaság területének csupán kevesebb mint a 7 százaléka erdő, ezért fontos, hogy minél több fát ültessünk el, bár nem mindegy, hogy milyent.

Csonka Róbert, szaktanár, Bratstvo Általános és Középiskola, Óbecse: „Mindenféleképp az őshonos fákat helyezzük előtérbe, mert vannak olyan behozott fák, amelyek gyakorlatilag invazív jellegűek és az őshonosokat el tudják és el is nyomják sajnos.”

A műhelymunkákat az Ökobecse Polgári Egyesület szervezte a Bratstvo és a Petőfi iskolával közösen.

Kiss Zoltán, elnök, Ökobecse Polgári Egyesület, Óbecse: „Ami fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a madarak és fák fontosságára, mivel egyre kevesebb fát ültetünk, nem is gondozzuk őket, így csökken a madarak és más állatok élettere, és sajnos hamarosan olyan helyzetbe juthatunk, hogy csak kalitkában tudunk madarat látni.”

A rendezvényen a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Közgazdasági-kereskedelmi Iskola diákjai vettek részt.

ökológia
madár
fák
Óbecse
természetvédelem

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.
08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű