Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Madáretetés a megfelelő módon

2021.12.04
16:09
Forrás
Pannon RTV
Madáretetési akciót szerveztek Hajdújáráson gyermekek számára. A fiatalok természetes alapanyagokból készítettek madárkalácsokat, emellett pedig megismerkedhettek a Ludasi-tó élővilágával is.

A gyermekek, felnőttek segítségével, először kivájták a narancsot, amelynek héjába töltötték a felmelegített faggyúba kevert magvakat. Emellett almát és tököt is akasztottak a hajdújárási Ludas Látogatóközpont udvarában lévő fák ágaira. A fiatalok megismerkedtek a Ludasi-tó környékén élő madarakkal és az itt előforduló gyógynövényekkel is.
 

Pannon RTV

A madárkalács készítési akciót már harmadik alkalommal szervezte meg a Riparia Természetbarátok Egyesülete és a Palics-Ludas Közvállalat.

Pahert Szebasztián, tag, Riparia Természetbarátok Egyesülete, Szabadka: „Hótakaró ugyan még nincs, viszont a madaraknak fontos a hozzátáplálás,mert sokkal kevesebb táplálékot tudnak beszerezni, mint amennyit egy éjszaka folyamán elhasználnak, sokkal kevesebb energiát tudnak összeszedni napközben.”

Pannon RTV

Aki otthon szeretne a telelő madarakon segíteni, mindenképpen olyan magvakat készítsen elő számukra, amelyek nincsenek sózva, sem pörkölve, állati eredetű zsiradékok szempontjából pedig fontos, hogy ne legyen sem sózva sem füstölve, mondta a szakember.

madár
madáretetés
Hajdújárás

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.