Ugrás a tartalomra
Pixabay/Santa3

A madárfajok csaknem felének hanyatlik az állománya

2022.09.29
18:03
2022.09.29
18:12
Forrás
greendex.hu
A házi veréb száma mintegy 600 millióval csökkent az elmúlt 40 évben

A madárfajok csaknem felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony, emellett minden nyolcadik fajt kipusztulás fenyeget. Ezt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tett közé A világ madarainak helyzete 2022 nevű jelentés alapján.A Madártani Szervezetek Világszövetsége négyévente teszi közzé globális jelentését. A madárfajok csupán 6 százalékának növekszik az állománya, és egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy világszerte csökkenés tapasztalható. A legnagyobb veszélyt az agrárterületek növekedése és a hasznosítás növekvő intenzitása jelenti, de a fakitermelés és erdőgazdálkodás, illetve az éghajlatváltozás is veszélybe sodorja az állományt.

Csak a házi veréb száma mintegy 600 millióval csökkent az elmúlt 40 évben, a legjelentősebb visszaesés Európában tapasztalható. A madarak azt mutatják, hogy egy kihalási válságot élünk át, az elmúlt 500 évben legalább 187 faj biztosan vagy feltehetően kipusztult. A kutatások azt bizonyítják, hogy 1993 óta további 21–32 madárfaj pusztult volna ki a megmentésükre irányuló természetvédelmi beavatkozások nélkül. Az MME a magyarországi állami természetvédelemmel közösen olyan védelmi akciókat hajtott végre, melyek döntő mértékben járultak hozzá például a kerecsensólyom, a parlagi sas vagy a szalakóta eltűnésének megakadályozásához, de az aktivitások ellenére Magyarországon sem kedvező a madárfajok többségének a helyzete.

Elsősorban a vizes élőhelyek, az időszakosan sekély vízborítású gyepek, szikes tavak és mocsarak madarai vannak veszélyben.

környezetvédelem
madárfajok

Most

13:26, Frissítve: 16:00

Székelykevén is készültek a karácsonyra

Adventi kézműves foglalkozást szervezett a Szalmaszál Művelődési Egyesület vasárnap délután Székelykevén. Csuhé angyalkák, karácsonyi díszek és mécsestartók készültek.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.