Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Madárgyűrűző és ökológiai kutatótábor a Ludasi-tó partján

2018-10-08
11:42
2018-10-08
20:14
Forrás
Pannon RTV
Az észak-bácskai tó és környékének madárfajainak megismerésében jelentős szerepet játszik a ludasi madárgyűrűző és ökológiai kutatótábor, amelyet már évtizedek óta megszerveznek a Ludasi-tó partján.

Már a hétfő kora reggeli órákban kifeszítve állt a madarászháló a Ludasi-tó partján. Itt már több mint harminc éve szerveznek a helyi ornitológusok kutató-megfigyelő táborokat. A gyűrűzés elmaradhatatlan program. A szakemberek ezzel a munkával feltérképezhetik az egyes fajok és egyedeinek fizikai állapotát és vándorlásuknak az adatait. A gyűrűvel még nem rendelkező madarak egyedi azonosítót kapnak.

Kalocsa Béla, ornitológus, Baja, Magyarország: „Betűből és számból álló kódsor, ami hét karakter, esetleg nyolc karakter, és az alapján lehet azonosítani, hogy mi volt az az egyed. Mert fölírjuk azt a dátumot, a helyet és a fajt és úgy keletkezik egy adat, hogy majd ez a madár vagy itt, vagy tőlünk bizonyos távolságra majd újra valaki kezébe kerül. És akkor lesz egy vonal, amit össze lehet kötni, hogy mondjuk itt kapta a Ludasi-tónál és megfogták mondjuk Podgoricában, például.”

Az őszi ludasi kutatótáborok működése már több madárfaj előfordulását is bizonyította - mondta Gergely József zentai ornitológus. Nyáron gyerekek is voltak a terepen. Bár a diákok szeptembertől már az iskolapadokat koptatják, a szárnyasok vonulása nem áll meg, ezért is szükséges a további megfigyelés.

Gergely József, ornitológus, Zenta: „1987-ben volt az első nyári tábor, előtte volt három tavaszi tábor, ez az egyetlen ilyen, az országban állandóan működő - még a háborús időkben is működött a ludasi madárgyűrűző és ökológiai kutatótábor -, ennek köszönhetően több mint 120 ezer madarat jelöltünk már meg és 110 fölött van a befogott madárfajok száma, és köztük több olyan - a törpesármány például, vagy egyéb fajok - ami csak itt fordult elő először Szerbiában, tehát az országra nézve is több új madárfaj jelenlétét tudtuk bebizonyítani.”

Az őszi vonulás jelenlegi szakaszában rengeteg sármány- és cinegeféle akad a hálóba. De ha olyan jól indul egy madarász hete, mint a kutatótábor résztvevőinek, egy-egy jégmadár is a hálóba akad.

ornitológia
Ludasi-tó

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.
16:13

Az Etnopolisban pezseg az élet

Az Interetno Fesztivál szervezői idén gazdag programmal kedveskednek a közönségnek. A kirakodóvásár is éppolyan népszerű, mint a gasztrotér és a bortér.
15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.