Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Madárgyűrűző és ökológiai kutatótábor a Ludasi-tó partján

2018-10-08
11:42
2018-10-08
20:14
Forrás
Pannon RTV
Az észak-bácskai tó és környékének madárfajainak megismerésében jelentős szerepet játszik a ludasi madárgyűrűző és ökológiai kutatótábor, amelyet már évtizedek óta megszerveznek a Ludasi-tó partján.

Már a hétfő kora reggeli órákban kifeszítve állt a madarászháló a Ludasi-tó partján. Itt már több mint harminc éve szerveznek a helyi ornitológusok kutató-megfigyelő táborokat. A gyűrűzés elmaradhatatlan program. A szakemberek ezzel a munkával feltérképezhetik az egyes fajok és egyedeinek fizikai állapotát és vándorlásuknak az adatait. A gyűrűvel még nem rendelkező madarak egyedi azonosítót kapnak.

Kalocsa Béla, ornitológus, Baja, Magyarország: „Betűből és számból álló kódsor, ami hét karakter, esetleg nyolc karakter, és az alapján lehet azonosítani, hogy mi volt az az egyed. Mert fölírjuk azt a dátumot, a helyet és a fajt és úgy keletkezik egy adat, hogy majd ez a madár vagy itt, vagy tőlünk bizonyos távolságra majd újra valaki kezébe kerül. És akkor lesz egy vonal, amit össze lehet kötni, hogy mondjuk itt kapta a Ludasi-tónál és megfogták mondjuk Podgoricában, például.”

Az őszi ludasi kutatótáborok működése már több madárfaj előfordulását is bizonyította - mondta Gergely József zentai ornitológus. Nyáron gyerekek is voltak a terepen. Bár a diákok szeptembertől már az iskolapadokat koptatják, a szárnyasok vonulása nem áll meg, ezért is szükséges a további megfigyelés.

Gergely József, ornitológus, Zenta: „1987-ben volt az első nyári tábor, előtte volt három tavaszi tábor, ez az egyetlen ilyen, az országban állandóan működő - még a háborús időkben is működött a ludasi madárgyűrűző és ökológiai kutatótábor -, ennek köszönhetően több mint 120 ezer madarat jelöltünk már meg és 110 fölött van a befogott madárfajok száma, és köztük több olyan - a törpesármány például, vagy egyéb fajok - ami csak itt fordult elő először Szerbiában, tehát az országra nézve is több új madárfaj jelenlétét tudtuk bebizonyítani.”

Az őszi vonulás jelenlegi szakaszában rengeteg sármány- és cinegeféle akad a hálóba. De ha olyan jól indul egy madarász hete, mint a kutatótábor résztvevőinek, egy-egy jégmadár is a hálóba akad.

ornitológia
Ludasi-tó

Most

11:03, Frissítve: 11:16

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
10:18, Frissítve: 10:33

Megérkezett az igazi ősz

Ma reggel borongós, szürke időre ébredhettünk. Mindez kitart egészen az előttünk álló hét közepéig. Az illetékesek fokozott figyelemre intik az autósokat a lehetséges csapadék és ködfoltok miatt.
10:08

Birkózó-vb: Várakozáson aluli kezdés

Nem jól indult szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság a magyar keret számára. Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is meglepő vereséget szenvedett rögtön az első meccsén.
09:36

Jó a hozam, alacsony az ár

Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.