Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Madárgyűrűző és ökológiai kutatótábor a Ludasi-tó partján

2018-10-08
11:42
2018-10-08
20:14
Forrás
Pannon RTV
Az észak-bácskai tó és környékének madárfajainak megismerésében jelentős szerepet játszik a ludasi madárgyűrűző és ökológiai kutatótábor, amelyet már évtizedek óta megszerveznek a Ludasi-tó partján.

Már a hétfő kora reggeli órákban kifeszítve állt a madarászháló a Ludasi-tó partján. Itt már több mint harminc éve szerveznek a helyi ornitológusok kutató-megfigyelő táborokat. A gyűrűzés elmaradhatatlan program. A szakemberek ezzel a munkával feltérképezhetik az egyes fajok és egyedeinek fizikai állapotát és vándorlásuknak az adatait. A gyűrűvel még nem rendelkező madarak egyedi azonosítót kapnak.

Kalocsa Béla, ornitológus, Baja, Magyarország: „Betűből és számból álló kódsor, ami hét karakter, esetleg nyolc karakter, és az alapján lehet azonosítani, hogy mi volt az az egyed. Mert fölírjuk azt a dátumot, a helyet és a fajt és úgy keletkezik egy adat, hogy majd ez a madár vagy itt, vagy tőlünk bizonyos távolságra majd újra valaki kezébe kerül. És akkor lesz egy vonal, amit össze lehet kötni, hogy mondjuk itt kapta a Ludasi-tónál és megfogták mondjuk Podgoricában, például.”

Az őszi ludasi kutatótáborok működése már több madárfaj előfordulását is bizonyította - mondta Gergely József zentai ornitológus. Nyáron gyerekek is voltak a terepen. Bár a diákok szeptembertől már az iskolapadokat koptatják, a szárnyasok vonulása nem áll meg, ezért is szükséges a további megfigyelés.

Gergely József, ornitológus, Zenta: „1987-ben volt az első nyári tábor, előtte volt három tavaszi tábor, ez az egyetlen ilyen, az országban állandóan működő - még a háborús időkben is működött a ludasi madárgyűrűző és ökológiai kutatótábor -, ennek köszönhetően több mint 120 ezer madarat jelöltünk már meg és 110 fölött van a befogott madárfajok száma, és köztük több olyan - a törpesármány például, vagy egyéb fajok - ami csak itt fordult elő először Szerbiában, tehát az országra nézve is több új madárfaj jelenlétét tudtuk bebizonyítani.”

Az őszi vonulás jelenlegi szakaszában rengeteg sármány- és cinegeféle akad a hálóba. De ha olyan jól indul egy madarász hete, mint a kutatótábor résztvevőinek, egy-egy jégmadár is a hálóba akad.

ornitológia
Ludasi-tó

Most

20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.