Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Magyar sikerfilmeket vetítenek a hétvégén Belgrádban

2021.09.05
15:02
2021.09.05
17:34
Forrás
Pannon RTV
A Collegium Hungaricum kulturális központ által megszervezett magyar filmek hétvégéjén repertoárra került a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs mozifilm, a Kincsem című sikerfilm, valamint az Apró mesék című történelmi romantikus thriller is.
Pannon RTV/Idei Sándor

A belgrádi Collegium Hungaricum kortárs és közönségbarát filmekkel készült az eseményre. Pénteken a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs mozifilmet, szombaton pedig a Kincsem című magyar sikerfilmet vetítették le az érdeklődőknek szabadtéri kivetítőn a szerb főváros központjában.

Luka Pušić, Belgrád: „Korábban is szerettem volna megnézni ezt a filmet. Ez a híres Kincsem lóról szól, amely érmeket szerzett és a maga idejében a legjobb lónak számított. Hallottam a filmről, Magyarországon mindenhol reklámozták, de eddig nem jutottam oda, hogy megnézzem. Most itt az alkalom.”

Pannon RTV/Idei Sándor

Janić Marika 59 éve él a szerb fővárosban. Elmondása szerint ritkán van alkalma magyarul társalogni, ezért nagyra értékeli a Collegium Hungaricum által szervezett programokat.

„Nincs alkalmam senkivel se beszélgetni magyarul. Belgrádban élek, a szüleim meghaltak, a testvérem meghalt, egyszerűen nincs kivel beszélgetni. Kihasználom mindig az alkalmat, hogy valamit halljak magyarul.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A magyar filmek hétvégéjét második alkalommal szervezték meg a szerb fővárosban azzal a céllal, hogy minél több emberrel megismertessék a magyar kultúrát és a magyar filmeket.

Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatója: „Séta közben is elkapjuk a nézőket, mert eljönnek és látják, hogy itt valami történik, leülnek és megnézik a filmet. Nekünk az is fontos, hogy az utca embere kapjon valamit abból a kultúrából, amit mi be akarunk mutatni, és itt valóban az utca embere van. Tehát nem azok az emberek jönnek csak, akiket meghívunk hanem, akik éppen erre járnak. Ez nekünk nagyon fontos.”

A jó fogadtatás miatt a magyar kulturális központ jövőre még több filmmel színesítené az eseményt.

Belgrád
filmvetítés
magyar film
Collegium Hungaricum
Szentgyörgyi Klára

Most

18:55, Frissítve: 19:32

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.