Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Magyarittabé lakossága összefogott - szépül a falu

2021.06.13
13:10
2021.06.13
17:47
Forrás
Pannon RTV
Június 15-ig várják a jelentkezéseket a Virágos Magyarország versenyre, amelyen az idén először vehetnek részt határon túli falvak is. A kétezer fő alatti települések kategóriájában a bánáti Magyarittabé is benevezett.

Nagy volt a nyüzsgés szombaton Magyarittabé központjában. A felújított művelődési otthon előtti parkot ezentúl két virágba „öltöztetett” kerékpár is díszíti. Emellett megújult az egész zöldövezet, a központ, a templom és a Kossuth-szobor környéke is. Megmozdult a falu apraja-nagyja. Tóth Kornél: „Az osztályomból nagyon sokan vannak. Van jó pár gyerek. És próbáljuk szebbé tenni a falunkat és, hogy minél szebb eredményeket érjünk el vele.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Magyarittabé fogyatkozó bánáti magyar közösség. Ezért fontos minden olyan esemény, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket. Kerekes József, tanácselnök, Magyarittabé HK: „Ezt a kezdeményezést felraktam a falu honlapjára és a Facebook-oldalára, és nagyon jó visszhangok jöttek. És az asszonyok már elkezdtek rögtön szervezkedni. Körülbelül két hétbe telt bele, hogy ezt az ötletet mindet véghez vigyük. Ebben a két hétben ez a hatodik munkaakciónk, amikor az utolsó simításokat csináljuk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A civil szervezetek - köztük a Búzavirág Népi Szokásokat és Hagyományokat Ápoló Egyesület is - részt vesznek minden közösségi akcióban. Boros Beáta, elnök, Búzavirág Népi Szokásokat és Hagyományokat Ápoló Egyesület, Magyarittabé: „A szervezetünk táncosait, a szülőket, valamint igyekszünk, hogy az iskola diákjait is bevonjuk a munkába. Apraja-nagyja, fiatalok, idősek, nyugdíjasok lángost sütnek számunkra, mire befejezzük a munkaakciót. Mindenki mozgósítva van. Összefogásban az erő.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az alig nyolcszáz lelket számláló közösség nem rendelkezik komoly anyagi háttérrel. Az önkéntesség, az összefogás és a jótékonykodás az, aminek most is fontos szerep jutott. Patai Attila, Magyarittabé: „Egy ilyen széles körű összefogásra a továbbiakban is mindig jobban meg jobban szükség lesz. Mert mint ahogy ötödször, meg tizedszer is mondjuk, hogy kevesebben és kevesebben vagyunk. Egy ilyen összefogással, hogy a kicsitől egész a nyugdíjasokig mindenki itt tud lenni, ezzel erősebbé és szebbé tudjuk tenni a mi kis falunkat.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A helybéliek remélik, hogy az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba. Hogy újból megtartják majd a rendezvényeiket, a Téli Találkozókat, a megemlékezéseket a Kossuth-szobornál. Remélhetőleg a Bega-töltésen nemrég megépült kerékpárút és a kilátásba helyezett határátkelő pedig több vendéget hoz majd a román határ melletti faluba.

Magyarittabé
faluszépítő akció
Kerekes József
Boros Beáta

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.