Ugrás a tartalomra
Pixabay/Tante Tati

Magyarországon megkezdődött az énekesmadarak etetési szezonja

2020.11.23
18:31
2020.11.30
13:17
Forrás
Sokszínű Vidék
Az etetők forgalma a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ.

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe. Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart. Ha enyhe a tél, az etetőket látogató madarak száma gyakran lecsökken. Az énekes madaraknak napraforgó, alma, különféle bogyók és só-, valamint füstölésmentes állati zsiradék adhatók, de fontos az ivó- és fürdővíz kihelyezése is - tájékoztat a Magyar Madártani Egyesület. Kenyeret tilos nekik is adni. A vízi madarak, téli etetés során veszélybe sodródnak, megbetegednek és elpusztulnak.

A kenyérrel való táplálás megbetegíti a madarakat, például kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozhatja. Növeli továbbá a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését - figyelmeztetnek a természetvédők. Ezért is felhívják a szakemberek az emberek figyelmét, hogy a vízimadarakat ne etessék.

etetés
énekesmadár
madár

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.

Népszerű