Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Majálisi tűzgyújtás a szabadban

2019-04-14
15:24
2019-04-14
17:22
Forrás
Pannon RTV
Szigorúan tilos tüzet gyújtani az arra nem kijelölt területeken – erről Szerbiában öt törvény is rendelkezik.

Április folyamán számtalan esetben pusztítottak erdőtüzek, de sok helyen a száraz nádasok és az aljnövényzet is égett. A május elsejei ünnepek közeledtével a hatóságok külön figyelmeztetnek a felelős tűzgyújtás fontosságára.

A dél-bácskaiak szívesen kirándulnak a Fruška gora Nemzeti Parkba, de a május elsejei ünnepet előszeretettel töltik a Jegricska és a Tisza partján is. Garbac Sarolta szerint az emberek ilyenkor nyugalomra vágynak: „Szeretünk kimenni a Gyöngyszigetre, a holt Tiszára csónakázni, habár azt is olyankor a legjobb, amikor csend van és nyugalom, és majáliskor nem ez történik ott sem. De most már egy ideje, ahogy megvannak a gyerekek, olyan programokat nézünk, ami nekik is érdekes.”

A család idei úti célnak a Palicsi Állatkertet választotta. A kis Adél alig várja, hogy május elsején ismét útra keljenek.

Garbac Adél, Temerin:
„- Játszani a Palicsi Állatkertben azokon a játékokon.
- Mi mindent láttál te még ott a Palicsi Állatkertben?
- Oroszlánt, elefántot, kengurut, lovat.”

A temeriniek többsége egyébként a majálisi ünnepeket legszívesebben a környező tanyákon tölti el.

Szabó Rózsa, Temerin:
„- Itt Temerin környékén, gyerekekkel, családostól.
- Szoktatok-e kint tüzet rakni, és azt hogyan teszitek?
- Igen, fával tüzelünk, rostélyozunk.”

A szabad ég alatti sütés-főzésnek külön varázsa van. Ilyenkor nagy a veszélye a tűzeseteknek, ezért felelősen kell tüzet gyújtani – figyelmeztetnek az illetékesek.

Elek László, titkár, Temerini Önkéntes Tűzoltó Egyesület: „Felügyelet alatt legyen elejétől a végéig az a tűz, ne hagyják ott a parazsat, amikor elmennek, hogy a száraz füvön ne bírjon elterjedni máshova, mert hát otthon is, meg a határban is, ha elterjed, meg anyagi kár keletkezik, akkor az kellene, hogy feleljen a dologért, aki okozta a tüzet, vagyis nem vigyázott a tűzre, meg nem oltotta el, amikor otthagyta.”

A majálisi tűzeseteket leginkább alkoholos befolyásoltság alatt okozzák a szabadban piknikező társaságok – tette hozzá a szakember.

majális
tűzgyújtási tilalom

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.