Ugrás a tartalomra

Május 9-e Európa napja

2018.05.09
10:20
2018.05.09
10:33
Forrás
Pannon RTV
Minden évben május 9-én tartják az Európa-napot, az európai béke és egység ünnepét.

1950-ben ezen a napon jelentette be Párizsban Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet közgazdász a Schuman-tervként ismertté vált javaslatukat, amely az Európai Unió alapját képező Európai Acél- és Szénközösség megalapításához vezetett. Az alapító tagállamok ötlete az volt, hogy a közösség kezelje a tagállamok területén lévő szén- és acélkészletet, illetve hogy közös piacot teremtsen számukra a vámok eltörlésével. Az elgondolás csak részben volt gazdasági kérdés. Schuman és Monnet úgy vélték, ha összekötik a francia és a német gazdaságot, akkor csökken a jövőbeni konfliktusok lehetősége. Az egyezményt 1951-ben írták alá a tagállamok Párizsban, és a következő évben lépett életbe. A tagállamok 1992-ben aláírták a maastrichti szerződést, hivatalos nevén a Szerződést az Európai Unióról, és 1993-tól megalakult az Európai Unió, amely kereskedelmi, utazási és szállítmányozási szabadságot adott a tagállamoknak, és elvezetett a közös valuta bevezetéséig.

Európa-nap
Robert Schuman
Jean Monnet

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.