Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels

A mangroveerdőket is veszélyezteti a vizeket szennyező műanyag

2021.02.05
17:22
Forrás
elobolygonk.hu
A Bergeni Egyetem és a GRID Arendal kutatószervezet szakemberei szerint a műanyagszemét jobban veszélyezteti a mangrovékat, mint a korallzátonyokat.

A tanulmányuk alapján a mangrovék 54 százaléka 20 kilométeres távolságban van olyan folyótól, amely évente több mint egy tonna műanyagszemetet juttat az óceánba. A Bergeni Egyetem és a GRID Arendal kutatószervezet a partvidéki ökoszisztémák térképét egyeztette a folyókból származó és a tengerekbe kerülő műanyagszemétről szóló legaktuálisabb információkkal. Eredményeik alapján a folyók által a tengerekbe, óceánokba hordott plasztik nagy része elakad a partvidékek mentén. A kutatás szerint a folyókból származó műanyagszemét 52 százaléka a deltákban végzi, holott ezek a területek csak a globális partvidékek egy százalékát alkotják.

Különösen a délkelet-ázsiai mangrovékat fenyegeti a műanyagszennyezettség. A korallzátonyok vannak a legkevésbé veszélyben, csupán 17 százalékuk van szennyezett folyók 20 kilométeres közelségében. Korábbi vizsgálatok arra jutottak, hogy a műanyagszennyeződés 86 százaléka ázsiai folyókon keresztül jut az óceánokba.

mangroveerdő
műanyag
szennyezés

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.