Ugrás a tartalomra
euparl.eu

Már tilos a műanyag pohár, evőeszköz, tányér, zacskó forgalmazása Magyarországon

2021.07.09
21:41
2021.07.12
17:00
Forrás
Pannon RTV
Július elsejétől tilos számos egyszer használatos műanyag forgalmazása Magyarországon

A kormányrendelet szerint 2021 második félévétől tilos bizonyos egyszer használatos műanyagtermékek, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatala az országban. 2023. január 1-ig kapott haladékot a nem expandált polisztirolból készült italtartó pohár, azután ennek is tilos lesz a forgalomba hozatala.

Pixabay

A magyar kormány nemcsak beszélt a klíma- és természetvédelemről, hanem cselekedett is. Viszlát, műanyag pohár, evőeszköz, tányér, zacskó és társaik! – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalára július elsején feltöltött videóban, amelyben megszólalt Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára is.

„Július 1-jével betiltjuk az egyes egyszer használatos műanyag termékek és az oxidatív úton lebomló műanyagokból készült termékek forgalomba hozatalát. A tiltás olyan termékekre vonatkozik, mint például a fültisztító pálcikák, az evőeszközök, tányérok, a szívószálak, italkeverő pálcikák, valamint a léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, továbbá a fehér habból készült ételtároló edények és italtárolók, továbbá egyes könnyű műanyag zacskók. Van alternatíva a szívószálra. Ugye ez a műanyag szívószál, ez meg a papír szívószál. Ez ugye le is bomlik, illetve ennek van még egy harmadik verziója, a fémszívószál, ami ugye sokkal tartósabb.”

pixabay/cocoparisienne

A többi, egyszer használatos műanyagból készült terméket is tudjuk nem szennyezővel helyettesíteni.

„Bevásárlásnál érdemes akár vászonzsákokat használni, illetve szüttyőket is, amibe különböző termékeket tehetünk, főként ha piacra megyünk, akkor piacon használni, elővenni” - mondta Szebenyi Péter, környezetmérnök, a Klímapolitikai Intézet munkatársa.

Pannon RTV/Csipak Edvin

A rendelet értelmében július elsejétől tilos ezeket a termékeket forgalomba hozni, tehát ha egy étterem már beszerezte azokat, akkor elhasználhatják, de miután elfogytak, már nem szerezhetnek be ilyen, egyszer használatos műanyag terméket - mondta el Szebenyi Péter.

„2019-ben volt egy strasbourgi döntés, miszerint ki kell vonni az egyszer használatos műanyag termékeket, az olyan egyszer használatos műanyag termékeket, amik könnyen és egyszerűen helyettesíthetők. Ez ugye 2019-ben volt, és az eltelt két évben több ország is erre felkészült, így Magyarország is, és így létrejött, vagy részben már folyamatban is vannak olyan háttéripari tevékenységek, amik ezeket az alternatív lehetőségeket biztosítják.”

Az egyszer használatos műanyag termékek kiszorítása egy többlépcsős folyamat, és a szabályozás mellett a lakosság oktatása is fontos része a környezettudatosabb életmódnak.

műanyag
környezetvédelem

Most

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.