Ugrás a tartalomra
Pannon RTV / Molnár Edvárd

Marad pénzünk az ünnepek után?

2018-01-14
16:06
Forrás
Pannon RTV
Sokak számára anyagi szempontból nagyon megterhelőek lehetnek az ünnepek.

Decemberben az emberek jóval többet vásárolnak, mint máskor. Január végére a túlköltekezést pénztárcájukon is megérezhetik. A közmondás úgy tartja, hogy addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Ezt azonban a decemberi hónapban hajlamosak vagyunk elfelejteni és túlköltekezhetünk. Azonban, aki ilyenkor is okosan gazdálkodik, az az újévet sem kezdi üres pénztálcával.

Vasárnap délelőtt nem volt nagyobb forgalom a szabadkai Tejpiacon. Az emberek most már úgy tűnik nem vásárolnak olyan nagy hévvel mint korábban. Faragó Gáspár bár pontosan nem tudta megmondani, hogy a decemberi hónapban mennyivel nőttek a kiadások, de abban biztos, hogy az átlagosnál többet költöttek, és ezt nem bánja. „A karácsony és az újév egy kis plusz költséget jelent, de hála istennek megvagyunk. Megoldottuk.”

Pannon RTV / Molnár Edvárd

Az emberek többsége szerényebben, szűk családi körben ünnepelt.

Radovič Nana: „Ezen az ünnepen csak az unokák voltak. Szerényebb volt. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy minden legyen. A hús a szokásos, főzünk, és ennyi.”

Velencei Erzsébet: „Nem voltak nagyon költségeim. Özvegy vagyok, úgyhogy a nyugdíjból élek. A fiam is tudja, mire telik.”

Pannon RTV / Molnár Edvárd

Országosan a fogyasztók az ünnepi időszakban jóval nagyobb mennyiségű árút vásárolnak - mondják a szakemberek. Goran Papović, elnök, Szerbiai Fogyasztók Nemzeti Szervezete: „A fogyasztók, vagyis a háztartások a nagyobb ünnepek előtt legkevesebb 30-40 százalékkal több élelmiszert vásárolnak, mint amennyit általában havonta.”

A szakember hozzátette, habár pontos adatok nincsenek, a becslések szerinte ennek a többletélelmiszernek az emberek akár több mint a felét is kidobják. Így, ünnepek után ajánlatos számot vetni a kiadásokról és megfontoltan gazdálkodni.

költekezés
december
január
ünnepek

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.