Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Márton-napi vigadalmat tartottak Kelebián

2018-11-11
22:20
2018-11-12
16:13
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap különböző programokkal elevenítették fel a régi magyar népszokásokat és hagyományokat.

Márton-napi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket a Márton Áron Közösségi Házban. Dusnoki Boglárka papírból és tollból készített liba formájú könyvjelzőt. „Most egy könyvjelzőt készítünk, egy madarat. Könnyű elkészíteni és hasznos is.”

A gyerekek örömmel rajzolták és vágták ki a változatos libafigurákat. Szalma Dóra egy lámpást készített. „Használom a befőttes üveget, a drótot, a papírt, amire már rá van rajzolva a liba és be is van színezve egy kicsit.”

A Márton-napi hagyományokat manapság kevesen ismerik, ezért fontos feleleveníteni az ünnephez kapcsolódó szokásokat - véli Nagy Varga Katica, aki szépírásra tanította a gyerekeket. Többségük most fogott először libatoll pennát a kezébe.

Nagy Varga Katica, foglalkozásvezető: „A mai gyerekeknek elég nehéz, mert más eszközökhöz vannak szokva. Harminckét éve tanítok és úgy vettem észre, hogy a szépírás is egyre rosszabb és egyre kevesebbet írnak a gyerekek.”

A néphit a lúdnak fontos szerepet szán - mondta Paskó Csaba, a Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke. Ezért a közösségi házban is megemlékeztek Szent Mártonról, aki a legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani. A ludak gágogása viszont elárulta őt.

Paskó Csaba, elnök, Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület: „Tours-i Szent Márton egész Európában ismert, hiszen élt Magyarországon, de egész Európát bejárta. Az a csodálatos legenda, amely több évszázados hagyományokat és tradíciókat teremtett, akár a magyar kultúrában, ugyanúgy Franciaországban, Ausztriában és bárhol máshol, hogy ezen a napon ludat esznek a gasztrokultúrában és ugyanakkor a néphagyományokban, népszokásokban is megtalálható.”

 

A néphagyomány szerint, aki Márton napján libát eszik, az a következő évben bőségesen étkezik, ezért foglalkozáson a libatepertős pogácsasütés fortélyaival is megismerkedhettek a gyerekek.

Márton-nap
Kelebia
Paskó Csaba

Most

00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.
23:02, Frissítve: 23:14

Nem drágul a földgáz

Szerbia polgárainak egy része megnyugodhatott, mivel az illetékesek bejelentették, hogy ebben a fűtési idényben nem drágul a földgáz. Stábunk annak járt utána, hogy hogyan látják ezt a szabadkaiak.
20:33, Frissítve: 20:39

Gyásznapot rendelt el Szlovákia

A szerdán Nyitragerencsér közelében történt buszbalesetben 12 személy vesztette életét. A szlovák kormány a csütörtökön megtartott rendkívüli ülésén péntekre rendelte el a gyásznapot.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.