Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Márton-napi vigadalmat tartottak Kelebián

2018-11-11
22:20
2018-11-12
16:13
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap különböző programokkal elevenítették fel a régi magyar népszokásokat és hagyományokat.

Márton-napi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal várták a gyerekeket a Márton Áron Közösségi Házban. Dusnoki Boglárka papírból és tollból készített liba formájú könyvjelzőt. „Most egy könyvjelzőt készítünk, egy madarat. Könnyű elkészíteni és hasznos is.”

A gyerekek örömmel rajzolták és vágták ki a változatos libafigurákat. Szalma Dóra egy lámpást készített. „Használom a befőttes üveget, a drótot, a papírt, amire már rá van rajzolva a liba és be is van színezve egy kicsit.”

A Márton-napi hagyományokat manapság kevesen ismerik, ezért fontos feleleveníteni az ünnephez kapcsolódó szokásokat - véli Nagy Varga Katica, aki szépírásra tanította a gyerekeket. Többségük most fogott először libatoll pennát a kezébe.

Nagy Varga Katica, foglalkozásvezető: „A mai gyerekeknek elég nehéz, mert más eszközökhöz vannak szokva. Harminckét éve tanítok és úgy vettem észre, hogy a szépírás is egyre rosszabb és egyre kevesebbet írnak a gyerekek.”

A néphit a lúdnak fontos szerepet szán - mondta Paskó Csaba, a Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke. Ezért a közösségi házban is megemlékeztek Szent Mártonról, aki a legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani. A ludak gágogása viszont elárulta őt.

Paskó Csaba, elnök, Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület: „Tours-i Szent Márton egész Európában ismert, hiszen élt Magyarországon, de egész Európát bejárta. Az a csodálatos legenda, amely több évszázados hagyományokat és tradíciókat teremtett, akár a magyar kultúrában, ugyanúgy Franciaországban, Ausztriában és bárhol máshol, hogy ezen a napon ludat esznek a gasztrokultúrában és ugyanakkor a néphagyományokban, népszokásokban is megtalálható.”

 

A néphagyomány szerint, aki Márton napján libát eszik, az a következő évben bőségesen étkezik, ezért foglalkozáson a libatepertős pogácsasütés fortélyaival is megismerkedhettek a gyerekek.

Márton-nap
Kelebia
Paskó Csaba

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.