Ugrás a tartalomra
boroshordók
Pannon RTV

Márton napjára már kiforrt az újbor

2017-11-13
17:49
2017-11-13
18:02
Forrás
Pannon RTV
A hétvége a Márton napi libalakoma és az újborok jegyében telt. Ilyenkor kóstolgatják a borászok a friss nedűket.

Az újborok kóstolása azért érdekes, mert ebben a stádiumban áll a bor a legközelebb a szőlőhöz, az elsődleges szőlőillatok és -ízek ilyenkor még dominánsak, ami friss, üde és gyümölcsös jelleget biztosít a hegy levének.

A homokvidéki borászok jóízűen kortyolgatják az idei újborokat. Nagyon jónak ígérkezik a 2017-es évjárat. Egyelőre még csak azonnali fogyasztásra alkalmasak az újborok, palackozásukra legkorábban egyéves érlelés után kerülhet sor.

Márton napjára már kiforrt az újbor. A nedű kóstolgatásának szertartása a bort és a pincék sötétjét övező misztikummal kapcsolódott össze. A must ilyenkor változott borrá, az egész évi fáradozás gyümölcse ekkor mutatkozott meg, az eredménnyel pedig szívesen el is dicsekedtek a gazdák.

A borászok általában az olyan borokat nevezik újbornak, melyekben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek. Maurer Oszkár, hajdújárási vincellér kóstolgatás közben a körte gyümölcsös illatát véli dominálni az egyik hordóból csorgatott újborban: „Nagyon jó cukorfokokkal, kellő, megfelelő beltartalommal, szép savszerkezettel jöttek be a szőlők, és nagyon ízletes, gazdag újborok kóstolhatók ma már.”

palackozott bor

A könnyű, száraz fehérek vagy a rozék már most is palackozhatók és forgalomba helyezhetők, de ezek még nem tárolhatók, fél éven belül el kell őket fogyasztani. A legjobb borok két éves koruktól kezdik mutatni a szépségüket - tette hozzá a borász. Egyes termelők szerint az elmúlt 150 év legjobb évjárata az idei. A 2017-es évjáratú borokat tehát a későbbiekben érdemes lesz nagyobb mennyiségben eltenni, mert az értékük növekedni fog. Azt, hogy a homokvidéken kiváló minőségűek az idei borok, Kovács Tibor, királyhalmi borász is megerősítette: „Mi pénteken tartottunk egy újbor-kóstolót itt a királyhalmi borászokkal, és arra a megállapításra jutottunk, hogy az idén kiváló borok vannak. Ugyanis az idei időjárás kedvezett a szőlőnek, sok napsütés volt, ősszel pedig a szüret előtt nem volt eső, hogy megrothadjon, a szőlők tiszták voltak, cukorfok is megvolt, a savak is megvoltak.

Az újborok még nincsenek letisztulva, de az ízük már mond valamit - fogalmazott a királyhalmi borász. Amikor letisztul, lenyugszik, akkor lesz az igazi majd. Leginkább rajnai rizlinget, olasz rizlinget, kunleányt, chardonnay-t, hamburgot és kékfrankost érlelnek hordóikban a homokvidéki borászok.

újbor
Maurer Oszkár
Kovács Tibor
Hajdújárás
Királyhalom

Most

Népszerű