Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Másfél évszázada tartanak vásárokat Torontálvásárhelyen

2022.11.04
15:39
2022.11.04
17:13
Forrás
Pannon RTV
Torontálvásárhelyen nagy hagyománya van a vásároknak. A novemberit a helyiek káposztavásárnak is nevezik, ilyenkor szerzik be a savanyításra szánt káposztát. A kedvező időjárás ellenére csak az állandó elárusítók és a törzsvásárlók látogattak ki.

Dömény Antal rendszeres látogatója a vásárnak. Bevallása szerint a jó idő sem csalta ki az embereket az idei év utolsó vásárára.

„A mai vásár - mondhatom, hogy - kicsit gyengébb, mint általában. Káposzta, az van, hála Istennek. Az árak az időjárási viszonyokhoz képest megfelelőek.”

A torontálvásárhelyi Sztanó Tamás már régóta foglalkozik konyhakertészettel. Saját termékeit a környező falvakban is értékesíti, de nem marad le egy vásárról sem. Most a káposztán volt a hangsúly.

„- Ez potomák káposzta. Ami azt illeti, az időjáráshoz képest elég jó a minőség. A népek nem éppen legjobban veszik, mert meleg van. Énszerintem, azért nem veszik. Például tavaly sokkal jobban ment erre az időre. Ez káposztavásár lenne, de nem megy úgy, ahogy kellene.
- És az emberek mennyit vásárolnak?
- Hát 30-tól 100 kilóig, százon nem nagyon mennek felül.”

Az illetékesek szerint a tavaszi és a nyári vásárok látogatottsága után nem meglepő, hogy szerény érdeklődés mutatkozott az augusztusban és a most megtartott nagyvásárok iránt.

Jóvér László, a torontálvásárhelyi Október 4. Közművesítési vállalat igazgatója: „Ha figyelembe vesszük, hogy milyen volt a koronával a helyzet, korona után a helyzet, sokan elmentek külföldre, sokan nincsenek itt, úgy az elárusítókból, mint a vevőkből, mint a debelyacsai népből, ha ezt a szemszöget figyeljük, akkor meg lehetünk elégedve.”

A torontálvásárhelyi nagyvásár jövőre ünnepli 150 éves fennállását, amit méltóképpen szeretnének majd megünnepelni.

vásár
Torontálvásárhely
káposzta

Most

Népszerű