Ugrás a tartalomra
Pixabay/BDougherty/Illusztráció

Meddig lesznek a császárpingvineknek óvodái?

2023.01.20
12:56
2023.01.20
13:16
Forrás
qubit.hu
Új császárpingvin-kolóniára bukkantak az Antarktiszon.

Az újonnan felfedezett fészkelőhelyen nagyjából 500 madár él. Ezzel együtt 66-ra emelkedett az Antarktiszon regisztrált császárpingvin-költőhelyek száma.

A szakemberek szerint az új fészkelőhely felfedezése ugyan örömteli, de a kolóniában kevés madár található, az Antarktisz nyugati részét pedig, ahol a madarak tartózkodnak, különösen érzékenyen érinti a klímaváltozás miatti jégolvadás.

A császárpingvinek a felmelegedés legnagyobb vesztesei közé tartoznak: ha ilyen ütemben csökken az antarktiszi jégtakaró, hamarosan nem marad fészkelőhelyük, ezért a fajt nemsokára már a kihalás fenyegetheti. Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat emiatt tavaly már veszélyeztetett fajnak nyilvánította a császárpingvint, de nem csak ezek a madarak vannak veszélyben: ha tovább csökken a számuk, az az egész antarktiszi ökoszisztémára katasztrofális hatással lehet.

A jelenlegi adatok alapján a császárpingvin-populáció stabil, de a jövő nem sok jót tartogat a számukra. Számítások szerint 2050-re a számuk 26-47 százalékkal csökkenhet. 2100-ra pedig jó eséllyel már csak hírmondója marad a császárpingvinnek: a felmelegedés miatt a jelenlegi kibocsátások mellett az antarktiszi pingvinpopuláció 98 százaléka elpusztul majd.

császárpingvin
Antarktisz
természetvédelem

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.
08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű