Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Médiaházunkba látogattak a Petőfi Sándor program ösztöndíjasai

2019.09.12
16:56
2020.02.10
17:15
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács által meghatározott program értelmében a fiatalok tevékenységük első hónapját Szabadkán töltik.

Ebben az egy hónapban a többi között megismerhetik a várost, a magyar jelentőségű intézményeket, de meglátogatják a közösségi nagy rendezvényeket is. A magyar kormány Petőfi Sándor programjának ösztöndíjasai ma a szabadkai Magyar Médiaházban jártak.

Pannon RTV

2015 óta fogadja a Magyar Nemzeti Tanács a Petőfi Sándor program ösztöndíjasait. A program keretében magyar fiatalok utazhatnak külföldi magyar közösségekbe, hogy tevékenységükkel erősítsék azokat. Bence Norbert Bátyúról érkezett, Ürményházán fog dolgozni. „Miután befejeztem az egyetemet, úgy döntöttem, hogy meg szeretném próbálni a Petőfi Sándor programot és mindenképpen oda szeretnék eljutni, ahol személyes kapcsolatokat alakítottam ki. Vajdaságot választottam, hiszen jó kapcsolatokat ápolok a VIFÓ-val és a VaMaDiSz-szal. Nagyon örülök, hogy itt lehetek” - mondta a kárpátaljai fiatal.

Pannon RTV

Szabó Nóra már harmadik éve vesz részt a Petőfi programban. Szerencsésnek tartja magát, hogy amit a korábbi években elkezdett, azt folytatni tudja. Maradékon tevékenykedik majd és építi az ottani magyar közösséget. A legkisebbekkel foglalkozik. A szekszárdi lány szerint a feladatuk több, mint egy-egy anyanyelvápoló óra megtartása: „Mondókát tanulni, beszélni és beszéltetni természetesen nagyon fontos, de a fő cél, hogy közösséget építsünk. Ehhez pedig rengeteg rendezvényre van szükség.”

Pannon RTV

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tavaly óta vállal szakmai partnerséget a Petőfi Sándor programban résztvevő ösztöndíjasok fogadásában. „Azokhoz, akik ösztöndíjasként járják a Vajdaságot, a közösség is nagyon kötődik. Másrészről viszont ők is kötődnek az itteni közösségekhez” - emelte ki Sutus Áron, a szövetség elnöke.

A Magyar Médiaházban Agárdi Gábor, mint házigazda kalauzolta végig az idei program ösztöndíjasait. „Érdekelte őket a média világa, hiszen sokan nem voltak még stúdióban. Bemutattam a Szabadkai Magyar Rádiót, a Pannon TV-t, illetve a Pannon Rádiót, és megismerkedhettek a honlappal is. Nagyon érdekelte őket, hogy hogyan is működik a médiaház, de kérdezősködtek azzal kapcsolatban is, hogy a Kárpát-medence többi médiaházával milyen kapcsolatot ápolunk. Erről is hallhattak egy pár szót” - mesélte a Szabadkai Magyar Rádió főszerkesztője.

Az ösztöndíjasok száma évről évre nő. Most 8 ösztöndíjas fog tevékenykedni Vajdaságban.

Pannon RTV
Petőfi Sándor Program
ösztöndíjasok
magyar kormány
Magyar Nemzeti Tanács
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
Magyar Médiaház
Szabadka

Most

11:56

Casper Ruud harmadik a világranglistán

A norvég Casper Ruud a szöuli negyeddöntős búcsúja után a másodikról a harmadik helyre csúszott vissza a férfi teniszezők világranglistáján, melyet a spanyol Carlos Alcaraz vezet.
11:41, Frissítve: 11:48

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.
10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.