Ugrás a tartalomra
Pixabay/khamkhor/Illusztráció

Megárvult orangutánkölyköket mentettek meg Borneó szigetén

2021.04.12
14:53
Forrás
elobolygonk.hu
Egyre gyakrabban kerülnek veszélybe az orangutánbébik a szigeten. A Borneói Orangutánmentő Alapítvány közlése szerint február közepe óta három 6-10 hónapos állatot kellett megmenteni, melyek anyját valószínűleg megölték.

Összehasonlításként: a teljes 2020-as évben öt orangutánkölyköt fogadott be az alapítvány, néhányat anyjával együtt. Az alapítvány németországi kirendeltségének vezetője szerint a tendencia aggodalomra ad okot.

Örömöt, ugyanakkor bánatot okoz a hármas mentés híre: örömöt, mert három életet sikerült megmenteni a fajkihalás elől, de bánatot, mert ez valójában három megölt orangutánanyát jelent – fogalmazott a szakértő. A három kisállatot az indonéz természetvédelmi hatóság vette át a falusiaktól. A fiatal emberszabásúak orvosi kezelést kapnak, és felkészítik őket a későbbi életre a dzsungelben.

Egy 2018-ban végzett kutatás szerint a borneói orangutánok száma az elmúlt évtizedekben több mint 100 ezerrel csökkent. Az az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti őket, mivel nagy erdős területeket irtanak ki – többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

orangután
Borneó-sziget
mentés
természetvédelem

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.