Ugrás a tartalomra
Az autóutat teljesen elárasztotta az esővíz
Tanjug/Zoran Zestic

Megbénult a főváros a vihar miatt

2019-06-24
14:41
2019-06-24
17:52
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
Az áradások közlekedési káoszt okoztak Belgrádban. 20 óvoda beázott és közel 6000 háztartás maradt áram nélkül a fővárosban.

Heves zivatar okozott vasárnap este áradásokat Belgrádban és környékén. A víztömegek a belvárosban és a külterületeken is közlekedési káoszhoz vezettek. Autók százai várakoztak a lezárt utakon. A tűzoltóság megállás nélkül dolgozott. Az elárasztott épületekből tizenkét embert mentettek ki és Belgrád nagy részén teljes kapacitással működtek a vízszivattyúk.

Autóbusz a hatalmas víztócsában

A villamosjáratok teljesen leálltak, a Belgrádon átvezető autópályát pedig az árvíz miatt le kellett zárni. A fővárosba vezető bekötőutakon is komoly torlódások voltak. Arról, hogy a csatornahálózat miért nem tudja elnyelni a vizet, és hogy miként lehetne megoldani ezt a problémát, Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere beszélt a Szerbiai RTV műsorában. „Soha nem volt még ilyen a helyzet, még 2014-ben sem esett ennyi csapadék ilyen rövid idő alatt. Valójában egy óra alatt több mint száz liter eső esett Borčában, ami egy egyszerű adat, és arról van szó, hogy ez egyéves vízmennyiségnek felel meg a város ezen részén.”

Elárasztott utak

20 óvoda beázott és közel 6000 háztartás maradt áram nélkül a fővárosban a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű csapadék miatt. Az áramszünet főként Zimonyt és Újbelgrádot érintette. Aleksandar Antić, energetikai miniszter, Szerbia: „Jelenleg Belgrád területén minden háztartásban van megfelelő áramellátás. Ebben a pillanatban négy olyan egyéni trafóállomás van, amelyek még nem működnek, és amelyek hat vagy hét fogyasztót érintenek.”

Terepjáró az elárasztott úton

Az éjszaka folyamán 140 tűzoltó több mint 90 helyszínen dolgozott folyamatosan a keletkezett károk elhárításán, és még mindig vannak olyan területek, ahol folytatniuk kell a munkát - nyilatkozta a szerb közmédiának Predrag Marić. A szerbiai válságstáb vezetője mindenkit arra figyelmeztetett, hogy a következő időszakban fokozott óvatosságra van szükség.

Belgrád
eső

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.