Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Megérkeztek afrikai telelésükből az első gólyák Európába

2020-01-23
14:15
Forrás
sokszinuvidek.hu
A madarak a németországi Alsó-Szászországba tértek vissza. Az említett régióban 1350 gólyapár él tavasztól őszig, és tavaly mintegy 2500 fióka kelt ki a fészkekben.

Ilyen korán emberemlékezet óta nem tértek vissza a gólyák, a térségben mintegy 30 madár körözött a napokban fészket keresve – mondta az Északi-tenger partján lévő Berne település madármentő állomásának vezetője. A szakember szerint a korai érkezés a szokatlanul enyhe időjárás miatt következett be. Azt sem tartja kizártnak, hogy ezek a fehér gólyák esetleg Spanyolország déli csücskéig repültek csupán, és ott töltötték a tél eddigi napjait. Ezt azonban csak találgatni lehet, mert a megérkezett madarak közül egyik sem visel jeladót, melyen nyomon követhették volna az útját. Az időjárás jelenleg kedvező Berne környékén, a talaj nem fagyott, így a gólyák elegendő táplálékot találnak.  A tartományban a napokban egyébként másutt – így Schaumburg  és Göttingen körzetében, Bréma környékén és a Seeburger-tó partján – is láttak gólyákat.

gólya
telelés
Afrika
Európa

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:02, Frissítve: 12:08

A nyelv az identitásmegőrzés kulcsa

Antalfalván huszadik alkalommal ünnepelték meg az anyanyelv nemzetközi napját. A községben használatban levő négy nyelven olvasták fel az UNESCO főtitkárának köszöntőjét.
10:43, Frissítve: 10:49

Folytatódik a tavaszias időjárás

A térségünkben csapadékra csak a jövő hét első felében számíthatunk - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.
09:39, Frissítve: 09:45

Borkóstoló Újvidék főterén

A Duna-régió borait és borvidékeit, valamint a hozzá fűződő kulturális értékeket népszerűsíti egy Szerbia és Magyarország közötti IPA-projekt.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.
Mérik a sebességet a rendőrök

Fokozott ellenőrzés az utakon

Mától kezdve fokozott közúti ellenőrzést végeznek Szerbia-szerte az utakon - tájékoztat a szerbiai belügyi tárca.