Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Megérkeztek afrikai telelésükből az első gólyák Európába

2020-01-23
14:15
Forrás
sokszinuvidek.hu
A madarak a németországi Alsó-Szászországba tértek vissza. Az említett régióban 1350 gólyapár él tavasztól őszig, és tavaly mintegy 2500 fióka kelt ki a fészkekben.

Ilyen korán emberemlékezet óta nem tértek vissza a gólyák, a térségben mintegy 30 madár körözött a napokban fészket keresve – mondta az Északi-tenger partján lévő Berne település madármentő állomásának vezetője. A szakember szerint a korai érkezés a szokatlanul enyhe időjárás miatt következett be. Azt sem tartja kizártnak, hogy ezek a fehér gólyák esetleg Spanyolország déli csücskéig repültek csupán, és ott töltötték a tél eddigi napjait. Ezt azonban csak találgatni lehet, mert a megérkezett madarak közül egyik sem visel jeladót, melyen nyomon követhették volna az útját. Az időjárás jelenleg kedvező Berne környékén, a talaj nem fagyott, így a gólyák elegendő táplálékot találnak.  A tartományban a napokban egyébként másutt – így Schaumburg  és Göttingen körzetében, Bréma környékén és a Seeburger-tó partján – is láttak gólyákat.

gólya
telelés
Afrika
Európa

Most

21:44, Frissítve: 22:06

Ha összefogunk, meglesz a pénz!

Pál Gajódi Olivér 2019.12.17-én született Bajmokon. Élete első hónapjai óta kemény harcot vív egy súlyos betegség, a gerinc eredetű izomsorvadás ellen.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.