Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Meghálálja az autónk a téli karbantartást

2021-01-20
15:19
2021-01-20
16:43
Forrás
Pannon RTV
Habár a kemény zimankó elkerülte Vajdaságot, azért még koránt sincs vége a télnek. Ilyenkor biztonságunk szempontjából alapvető fontosságú gépjárműveink megfelelő karbantartása.

A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Autóink ebben az időszakban komoly igénybevételnek vannak kitéve, így a téli karbantartásáról nem szabad a tulajdonosoknak megfeledkezniük.

Pannon RTV

Egy korábbi kimutatás szerint a szerbiai autók többségét tulajdonosaik nem készítik fel megfelelően télre, pedig a hideg idő érkeztével sem áll meg a közlekedés. A szakemberek szerint a karbantartás minősége és sűrűsége jelentősen hozzájárulhat egy-egy alkatrész élettartamának meghosszabbításához, valamint hatással van az üzemeltetési költségekre is.

Simon Arnold, autószerelő, Ada: „Először is a gumikat át kell néznünk. Nagyon fontos, hogy november 1-től a téli gumik fel legyenek szerelve az autóra. Nagyon fontos, hogy 5 évnél ne legyenek öregebbek ezek a gumik, és persze futóműállítást leellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Másodsorban a fékeket át kell ellenőrizni, az akkumulátort le kell mérni, hogy mennyi a töltése. Át kell még nézni a karosszéria elemeket, a lengéscsillapítókat, a felfüggesztést és a fagyállót is, szóval komplett az autót emelőn átszoktuk nézni szezon előtt, és így tudunk pár szót mondani az autóról, amikor kész van.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Ahogyan a szakember is elmondta, a csúszós, fagyos utakon való biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen néhány óvintézkedés. Ezeket ne hagyjuk az utolsó pillanatra, legyünk előrelátóak és még a reggeli fagyok előtt kerítsünk sort rájuk. Rajda Imre számára autója a mindennapok fontos kelléke, így fontosnak tartja annak karbantartását is: „Tél előtt szervizbe viszem a gépkocsit. Megnézetem az akkumulátor erősségét, ablaktörlőket cserélek, ha szükség van rá. Fontos, hogy az ablakmosó folyadék fagyálló legyen. A fagyállót cseréltetem esetleg. Gyakorlatilag a gépkocsit naponta használom, vagy majdnem minden nap, ezért üzemképesnek kell lennie, ez a legfontosabb.”

Ne feledjük, az autó meghálálja a törődést, főként télen, hiszen egy gondosan karbantartott jármű hosszabb ideig áll tulajdonosa rendelkezésére. A szervizelést természetesen nyáron sem érdemes kihagyni, de a téli karbantartás általában aranyat ér.

gépjármű
téli abroncs
téli gumi
autószerelés
autószerelő

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.