Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Lionel Cironneau

Meghalt a Givenchy divatház alapítója

2018.03.13
11:22
2018.03.13
15:13
Forrás
index.hu, 24.hu
Givenchy munkája alapvetően határozta meg az ötvenes és hatvanas évek divatját. Olyan nőknek tervezett ikonikus darabokat, mint Audrey Hepburn és Jackie Kennedy.

A 91 éves korában elhunyt francia divattervező hatása hatalmas volt az 50-es, 60-as évek női divatjára, de a mai napig látszik munkássága II. Erzsébet királynő vagy az idősebb amerikai és a kínai felső tízezer viseletén.

Pályáját 1945-ben kezdte, a Givenchy divatházat 1952-ben alapította.

Legnagyobb múzsája és jóbarátja Audrey Hepburn volt, aki 1953-ban kereste fel, hogy készítsen neki ruhát a Sabrina című filmhez. A ruhák olyan népszerűek lettek, hogy Hepburn ezután csak Givenchyt volt hajlandó viselni a vásznon és a magánéletében egyaránt.

Az Álom luxuskivitelben című film “kis fekete ruhája” olyan ikonikus darabbá nőtte ki magát, hogy a nőknek mai napig megtalálható legalább egy változat a szekrényében. Az eredetit ruhát egyébként 2006-ban elárverezték Londonban 467 000 fontért. Ennyit addig még soha nem fizettek filmjelmezért.

Tan/AP Photo/Christopher Pledger, File

A híres tervező 1988-ban eladta divatszalonját a Moet Hennessy Louis Vuitton csoportnak. Ezután még megtartotta cége művészeti irányítását, majd 1995-ben véglegesen visszavonult. Utolsó éveiben a Párizs melletti kastélyában élt párjával, ideje nagy részét pedig hobbija, a kertészkedés töltötte ki.

Givenchy
meghalt
divat

Most

08:42, Frissítve: 08:48

Magyar katonákra támadtak a migránsok

Erőszakkal próbálta átlépni a szerb-magyar határt Ásotthalomnál egy migránscsoport kedden este – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.

Népszerű