Ugrás a tartalomra
Givenchy divatbemutató 1995-ben
Tanjug/AP Photo/Lionel Cironneau

Meghalt a Givenchy divatház alapítója

2018-03-13
11:22
2018-03-13
15:13
Forrás
index.hu, 24.hu
Givenchy munkája alapvetően határozta meg az ötvenes és hatvanas évek divatját. Olyan nőknek tervezett ikonikus darabokat, mint Audrey Hepburn és Jackie Kennedy.

A 91 éves korában elhunyt francia divattervező hatása hatalmas volt az 50-es, 60-as évek női divatjára, de a mai napig látszik munkássága II. Erzsébet királynő vagy az idősebb amerikai és a kínai felső tízezer viseletén.

Pályáját 1945-ben kezdte, a Givenchy divatházat 1952-ben alapította.

Givenchy 1952-ben

Legnagyobb múzsája és jóbarátja Audrey Hepburn volt, aki 1953-ban kereste fel, hogy készítsen neki ruhát a Sabrina című filmhez. A ruhák olyan népszerűek lettek, hogy Hepburn ezután csak Givenchyt volt hajlandó viselni a vásznon és a magánéletében egyaránt.

Az Álom luxuskivitelben című film “kis fekete ruhája” olyan ikonikus darabbá nőtte ki magát, hogy a nőknek mai napig megtalálható legalább egy változat a szekrényében. Az eredetit ruhát egyébként 2006-ban elárverezték Londonban 467 000 fontért. Ennyit addig még soha nem fizettek filmjelmezért.

A híres kis fekete ruha

A híres tervező 1988-ban eladta divatszalonját a Moet Hennessy Louis Vuitton csoportnak. Ezután még megtartotta cége művészeti irányítását, majd 1995-ben véglegesen visszavonult. Utolsó éveiben a Párizs melletti kastélyában élt párjával, ideje nagy részét pedig hobbija, a kertészkedés töltötte ki.

Givenchy
meghalt
divat

Most

14:07, Frissítve: 14:17

Horror és vörösbor a palicsi Abbáziában

Különleges filmfesztivált rendeztek Palicson. Középpontjában a horrorfilmek és a vörösbor szerepelt. A negyedik Dead Lake Horror & Wine Festival helyszíne a tópart közelében lévő bbázia mozi.
13:28, Frissítve: 13:54

Vučić: Itt kell tartanunk az ápolónőket

2022 végéig a belgrádi Gyermekklinika új épületet kap - jelentette be a szerb elnök. Arra számít, hogy jelentős béremelés lesz az egészségügyben dolgozók, főleg az ápolónők számára.
11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.

Népszerű

vízben rekedt autó

Hatalmas felhőszakadás árasztotta el Szabadkát

Sok gondot okozott a heves eső Szabadkán csütörtök délután. Több út is járhatatlanná vált, mivel a csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot.

Eltűnt egy majom a Palicsi Állatkertből

Az állatnak még tegnap veszett nyoma, azóta pedig már a rendőrség is keresi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a majom elszökött-e, vagy pedig valaki ellopta.
vihar

Ítéletidőre figyelmeztetnek Szerbiában

A Szerbia Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint az elkövetkező három napban az ítéletidő az ország egész területére kiterjedhet, de a legkritikusabb helyzet Nyugat-Szerbiában várható.