Ugrás a tartalomra
Givenchy divatbemutató 1995-ben
Tanjug/AP Photo/Lionel Cironneau

Meghalt a Givenchy divatház alapítója

2018-03-13
11:22
2018-03-13
15:13
Forrás
index.hu, 24.hu
Givenchy munkája alapvetően határozta meg az ötvenes és hatvanas évek divatját. Olyan nőknek tervezett ikonikus darabokat, mint Audrey Hepburn és Jackie Kennedy.

A 91 éves korában elhunyt francia divattervező hatása hatalmas volt az 50-es, 60-as évek női divatjára, de a mai napig látszik munkássága II. Erzsébet királynő vagy az idősebb amerikai és a kínai felső tízezer viseletén.

Pályáját 1945-ben kezdte, a Givenchy divatházat 1952-ben alapította.

Givenchy 1952-ben

Legnagyobb múzsája és jóbarátja Audrey Hepburn volt, aki 1953-ban kereste fel, hogy készítsen neki ruhát a Sabrina című filmhez. A ruhák olyan népszerűek lettek, hogy Hepburn ezután csak Givenchyt volt hajlandó viselni a vásznon és a magánéletében egyaránt.

Az Álom luxuskivitelben című film “kis fekete ruhája” olyan ikonikus darabbá nőtte ki magát, hogy a nőknek mai napig megtalálható legalább egy változat a szekrényében. Az eredetit ruhát egyébként 2006-ban elárverezték Londonban 467 000 fontért. Ennyit addig még soha nem fizettek filmjelmezért.

A híres kis fekete ruha

A híres tervező 1988-ban eladta divatszalonját a Moet Hennessy Louis Vuitton csoportnak. Ezután még megtartotta cége művészeti irányítását, majd 1995-ben véglegesen visszavonult. Utolsó éveiben a Párizs melletti kastélyában élt párjával, ideje nagy részét pedig hobbija, a kertészkedés töltötte ki.

Givenchy
meghalt
divat

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.