Ugrás a tartalomra
Johnny Hallyday, 2008
Tanjug via AP/Michel Spingler, File

Meghalt Johnny Hallyday rocksztár

2017-12-06
23:08
2017-12-06
23:50
Forrás
MTI, Euronews
Egész Franciaország gyászolta szerdán a 74 éves korában elhunyt, "a francia Elvisként" is ismert Johnny Hallyday francia rokcsztárt, aki ezer dalt és 100 millió eladott lemezt hagy maga után.

A nyáron még koncertkörúton fellépő sztár halálhíre nem érte meglepetésként a franciákat, miután március óta köztudott volt, hogy áttétes tüdőrákkal küszködött. Egy hónapja légzési zavarokkal került kórházba, de hat nappal később kérte, hogy szállítsák haza. 

Johnny Hallyday halálhírére az elsők között reagált Emmanuel Macron államfő. "Mindannyiukban van valami Johnny Hallyday-ból (...) Nem felejtjük el sem a nevét, sem az arcát, sem a hangját, de főleg nem a fellépéseit, azzal a nyers és érzékeny líraisággal, amely mostantól teljesen a francia sanzon történelméhez tartozik. Amerika egy részét hozta be a nemzeti panteonba" - írta az elnök. Később az algériai fővárosban a sajtónak nyilatkozva Macron a francia hősök közé sorolta az énekest. A francia televíziók és rádiók szerdán egész nap rendkívüli adást sugároztak, amelyben az énekesre emlékeztek barátai, politikusok, művészek, ismert személyiségek. A brüsszeli metróban egész nap Johnny Hallyday dalai szóltak.

virágcsokor Johnny Hallyday emlékére

A "legbelgább franciának" is nevezett sztár 1943. június 15-én született Párizsban Jean-Philippe Smet néven. Kisgyermekként került a művészvilágba: miután belga származású apja elhagyta a családot, pár hónaposan egyik anyai nagynénjéhez került, akinek lányai táncosnők voltak. A kisfiú minden turnéjukra elkísérte a lányokat, akik közül az egyik amerikai férje, Lee Hallyday kezdte Johnnynak becézni. Jean-Philippe felcseperedve a férfi családnevéből és saját becenevéből alkotta meg művésznevét.

A franciák által egyszerűen csak Johnnynak nevezett énekes legismertebb dalait szinte minden francia ismeri, az is, aki nem volt a rajongója, számait rendszeresen játszák a tévék és a rádiók, ő pedig az egyik leggyakrabban koncertező francia énekes volt. Még a nyári hónapokban is fellépett két legjobb barátjával, Jacques Dutronc és Eddy Mitchell énekesekkel, s az utolsó pillanatig egy új albumon dolgozott.

Népszerűsége hazájában öt évtizedig volt töretlen, csaknem minden évben jelent meg lemeze, stúdióalbuma vagy koncertválogatása, ezek közül 18 platinalemez lett, s 182 turnét énekelt végig, még 2005-ben is vezette a legjobban kereső francia énekesek listáját. 

Johnny Hallyday, 1971

Noha zenei pályája során az angol-amerikai mintát tekintette irányadónak, Angliában és az Egyesült Államokban nem tudott átütő sikert elérni. Rajongótábora elsősorban hazájában, a franciául is beszélő európai országokban, a franciaajkú észak-afrikai területeken, valamint Latin-Amerikában jelentős, amikor például Las Vegasban lépett fel, a termet a Párizsból charterjáraton érkezett gall közönség töltötte meg.

Filmeket is készített - forgatott olasz westernt és bűnügyi történeteket, s 2011-ben színpadon is debütált, egy kevéssé ismert Tennessee Williams-darab főszerepét játszotta egy párizsi színházban.

Johnny Hallyday 2016-ban

Magánéletét is nagy figyelem övezte. Ötször nősült, első felesége a szintén ünnepelt énekesnő, Sylvie Vartan volt, akitől fia született, harmadik nejétől, a színésznő Nathalie Baye-től pedig egy lánya. Utolsó feleségével több, mint két évtizede élt együtt, s két vietnámi kislányt fogadtak örökbe 2004-ben, illetve 2008-ban. A politika színpadán is megfordult: 1974-ben Giscard d'Estaing, 2007-ben pedig Nicolas Sarkozy elnökválasztási kampányát támogatta. 1997-ben pályafutásáért megkapta a Becsületrendet.

Bár 2009-ben bejelentette, hogy visszavonul, 2012-ben végigénekelt egy 65 koncertes franciaországi és külföldi megaturnét, és új albumot is megjelentetett, amely gyémántlemez lett. Hetvenedik születésnapját is a színpadon ünnepelte, a Rockernek született című turnéjával. 2015-ben ötvenedik albumát adta ki. A lemez egyik dalával az év elején történt párizsi Charlie Hebdo szatirikus hetilap elleni terrortámadás áldozataira emlékezett.

Johnny Hallyday
rocksztárt
Franciaország

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Motoros baleset a Majsai úton

Baleset történt szerda este Szabadkán a Majsai úton. A szemtanúk elmondása szerint egy motoros közlekedett Makkhetes irányába, amikor a kanyarban lévő kis utcából egy autó kihajtott elé.

Megnyitottak Szerbia-szerte a Lidl áruházak

A cégóriás olyan termékeket dobott piacra, amelyek eddig Szerbiában nem voltak jelen. A német lánc szerbiai megjelenését már hónapok óta nagy várakozás előzte meg.