Ugrás a tartalomra
Tanjug/PA via AP/Anthony Devlin

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus

2018-03-14
07:09
2018-03-14
14:07
Forrás
MTI
A 76 éves tudós szerdára virradóra hunyt el cambridge-i házában. A korunk egyik legnagyobb elméjeként, az „asztrofizika popsztárjaként” is emlegetett tudós 1942. január 8-án született Oxfordban.

Tizenhét évesen került az Oxfordi Egyetemre, ahol fizikából szerzett diplomát kiváló eredménnyel. Kozmológiai-asztrofizikai tanulmányait Cambridge-ben folytatta, ahol 1966-ban szerzett doktori fokozatot. Az egyetemi évek alatt gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák elsorvadásához vezetett. A betegség előrehaladtával tolókocsiba kényszerült, fej- és szemmozdulatokkal vezérelhetővé tett beszédszintetizátor segítségével tudta csak megosztani gondolatait másokkal. Nevét az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című, a tudományokban járatlanok számára is élvezhető könyv tette széles körben ismertté. A laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén azon kevés tudós közé volt sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának.

Stephen Hawking

Most

Népszerű

Megnyílt az idei Winterfest

Kézműves és iparművészeti termékekkel, gasztronómiai finomságokkal várja látogatóit a szabadkai Winterfest, amely szerda este nyílt meg a város központjában.