Ugrás a tartalomra

Megismertetni a jövő generációjával a múltat

2022.12.17
15:05
2022.12.17
16:14
Forrás
Pannon RTV
Kézműves foglalkozással tartották meg a HandCraft projekt zárórendezvényét a szabadkai Talentum székházában.

A 18 hónapon át tartó projekt egy IPA határon átnyúló együttműködés keretében valósult meg. A szabadkaiak a magyarországi székhelyű Bánát Egyesülettel dolgoztak együtt. Az elmúlt másfél évben az összes megszervezett program és esemény célja - mint amilyen például a deszki Kézműves tábor, az Ajvárfesztivál, vagy a Palicsi Magyar Sokadalom - a kézműves technikák elsajátítása és továbbadása volt a fiatalabb generációk számára.

Igazi karácsonyi hangulat várta a gyerekeket a szabadkai Talentum székházban. A kézműves foglalkozáson voltak, akik csuhéból tanultak karácsonyi díszeket készíteni és kipróbálhatták a mézeskalács-díszítést is.

Balog Zoé: „Fogok egy rénszarvast díszíteni, díszítettem már csizmát, meg mikulást.”

Nagyon szép és eredményes 18 hónapot tudhatunk magunk mögött - emelte ki Dormány Gábor. A deszki Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület projektmenedzsere szerint sok gyereknek sikerült bevinni az életébe a népi hagyományokon alapuló kézműveskedést.

„Akár a nagy rendezvényeken, mindenféle generációén, akár a műhelymunkákon itt, Szabadkán, vagy akár Palicson, Deszken, a fiatalokén a táborokban, a nagy fesztiválokon, ahol szintén ilyen beavató jellegű kézműves műhelymunkák voltak. Úgyhogy erre büszkék vagyunk, mert ezt célul tűztük ki és elértük.”

Az is a célok között szerepelt, hogy a kézművesség és az iparművészeti termékek, amelyek egy csodát képeznek az egész népi művészetben, továbbra is megjelenjenek és egyben új köntöst is kapjanak. Ami pedig még fontos hozadéka a projektnek, az a turizmus fejlesztése.

Brezovszki Roland, művészeti vezető, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület, Szabadka: „A két egyesület folyamatosan átjár egymáshoz a rendezvényekre, hiszen azok a hagyományos rendezvények, mint amilyen a Palicsi Magyar Sokadalom vagy a Szólótáncerseny, vagy a tábor, illetve az Ajvárfesztivál Deszken, vagy az ő hagyományos rendezvényeik a szabadkaiak részéről is látogatottak lettek, illetve a szegediek, deszkiek is ellátogatnak hozzánk.”

Egyébként a projektet egy európai versenyen is díjazták, ami azt jelenti, hogy szélesebb körben is értékelve van a két egyesület munkája és maga a projekt. Az egyesületekben most mindenki a folytatásban bízik, hiszen ahogy a projekt neve is mondja: a múltból a jelenen keresztül a jövő felé építkezni.

Talentum
Handcraft
kézműves foglalkozás
Brezovszki Roland
Dormány Gábor

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.