Ugrás a tartalomra

Megkezdődött az egyhajúvirág számlálása a Szabadkai-homokvidéken

2021.03.09
16:00
2021.03.09
16:44
Forrás
Pannon RTV
A két napig tartó akciót a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai végzik.

A szakemberek számláláskor minden növényt figyelembe vesznek, még az elvirágzottakat is. A számlálás másfél-két méteres sávokban történik. Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: „Az abszolút számlálás nagyon sok embert igényel egy pillanatban, hogy az hiteles legyen, ezért az idei évben a Közvállalat csak a munkatársaival számlálja ezeket a növényeket. Természetesen így is igyekezni fogunk a jelentősebb helyszíneken minden egyes virágot megszámlálni.”

A Szabadkai-homokvidéken több mint 110 helyen lelhető fel az egyhajú virág. A szakemberek kisebb nagyobb élőhelyfoltokra, populációkra csoportosították ezeket a növényeket, és most már csak egy-egy nagyobb élőhelyfolt állapotát követik. Vinkó Tamás, természetvédelmi szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Nagyon változatos ezekben az élőhelyfoltokban, populációkban az egyedszám alakulása. Általában egy növekvő tendenciát mutat, tehát ez pozitív hír. Ugye itt különböző tevékenységeknek köszönhető ez a pozitív változás a körülbelül 15 évvel ezelőtti állapothoz képest.”

A monitoring programok már az egyhajúvirág védetté nyilvánítása óta folynak. 2008-ban indult el az a természetvédelmi program, amely ennek a fajnak a megvédésére irányul - emelte ki Szekeres Ottó, a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre. „Az élőhelykezelések eredménye az volt, hogy az első években még 35 ezer virágzó töveket számoltunk akkor is ezzel az abszolút számlálással, és nyilván ez megháromszorozódott ez az állomány. Tehát úgy néz ki, hogy ez a munka ez nagyon eredményes, amit végzünk itt a szabadkai homokvidék területén.”

Szerbiában sehol máshol nem virágzik ez a növény, ezért a Palics-Ludas Közvállalat munkatársai kiemelkedően fontosnak tartják az egyhajú virág megőrzését - tette hozzá a természetvédelmi őr.

egyhajúvirág
szabadkai homokpuszta

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.