Ugrás a tartalomra
Pixabay/Pexels/Illusztráció

Megkezdődött az éves delfin- és bálnavadászat Japánban

2020.09.02
13:33
2020.09.02
13:41
Forrás
elobolygonk.hu
Szeptembertől márciusig tart a vadászati szezon. A taidzsi vadászat azért is jövedelmező, mert fiatal állatokat is kifognak, melyeket delfináriumok vásárolnak meg.

Miközben a megölt delfinek száma jelentősen visszaesett Japánban, Taidzsiban egyre több delfint és kisebb bálnát fognak ki élve: 2011-ben csak 35 állatot, 2018-ban azonban már 241-et. Több ezer dollárért adják el őket elsősorban Kínába, Törökországba és Thaiföldre.

A 2019/2020-as taidzsi hajtóvadászat során 1749 állat megölését és befogását engedték meg kilenc fajból. A tavalyi évadhoz képest az idei kvótát 298 állattal csökkentették.

A vadászat során a halászok egy kis öbölbe terelik az állatokat úgy, hogy a tengerbe helyezett fémrudakat kalapáccsal verve megbénítják a delfinek tájékozódási képességét. A legszebb példányokat kiválasztják a delfináriumok számára, a többit egy szomszédos öbölben lemészárolják.

A hivatalos kommunikáció szerint a delfinvadászat a taidzsi emberek számára nélkülözhetetlen a megélhetésük szempontjából. A legtöbb japán azonban alig eszik bálna- vagy delfinhúst. A kritikusok a hús ólommal és szerves klórvegyületekkel való súlyos terheltségére hívják fel a figyelmet.

A japán bálnavadászok három évtizednyi kényszerpihenő után tavaly nyáron ismét kifuthattak a vízre, hogy kereskedelmi célú bálnavadászatra induljanak.

delfin
bálna
Japán
állatkereskedelem

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.